Naslovna Info Gradiška Apel gradiške transfuzije za OBNOVU ZALIHA: Kad su davaoci pozitivni, KRVI TREBA...

Apel gradiške transfuzije za OBNOVU ZALIHA: Kad su davaoci pozitivni, KRVI TREBA JOŠ VIŠE

GRADIŠKA – Rezerve svih krvnih grupa u Službi za transfuziju u Gradiški su skromne, a potrebe sve veće. Zato apeluju da stanovništvo pomogne.

Već nekoliko mjeseci u gradiškoj bolnici povećana je potrošnja krvi grupe „A“ i „O“, a zalihe su svedene na minimum, navode u Službi za transfuziju.

Razmjere nestašice ove dragocjene tečnosti su izrazito velike, mada nisu dostigle minimum koji može ugroziti živote oboljelih na bolničkom liječenju.

Marija Cvjetković, načelnica transfuziološke službe, rekla je za Srpskainfo da su tokom ove sedmice zalihe krvne grupe pale ispod deset doza.

– To je zabrinjavajuće, jer odavno nismo bili u težoj situaciji. Ona je nešto povoljnija po pitanju rezervi krvne grupe „0“, ali je i to veoma skromno. Prinuđeni smo da zamolimo, da apelujemo da nam se jave davaoci krvne grupe „A“ i pomognu u ovako delikatnoj situaciji – kaže Cvjetkovićeva.https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona podsjeća da su najvjerniji davaoci i dalje aktivni i da je dobra saradnja sa udruženjima davalaca krvi na području Gradiške, Kozarske Dubice i Laktaša.

Međutim, problem predstavlja drastično povećenje potreba.

– Problem je što nemamo ravnomjernu potrošnju krvnih grupa. Medicinske ustanove najčešće iskazuju potrebe za krvnim grupama „A“ i „0“. Te potrebe su višestruko veće nego drugih grupa, naprimjer „AB“ i „B“ kojih imamo dovoljno na zalihama – naglašavaju u Službi za transfuziju krvi u Gradiški.

Pandemija

Razlozi koji su doveli Službu za transfuziju u nepovoljnu situaciju su višestruki. Najteži uticaj ima pandemija virusa korona koja je odavno poremetila funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

– Pandemija je uslovila mnoga ograničenja za davaoce krvi. To su putovanja u inostranstvo, izolacija, kontakti sa zaraženim virusom korona, hormonska terapija… Takođe, dio naših višestrukih davalaca se razbolio, zaražen je koronom ili su na ovaj virus pozitivni članovi njihovih porodica. Sve to je naša realnost, naša stvarnost od koje ne možemo pobjeći, ali je istina da i u tim okolnostima moramo funkcionisati – upozorava Cvjetkovićeva.

Spomenula je i Miodraga Živanovića iz Gradiške koji je više od stotinu puta dao krv, te predstavlja svijetao primjer u sumornom vremenu zdravstvenog sektora.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona podsjeća da je dio davalaca koji su krv dali nekoliko desetina puta, pa čak i stotinu, uskraćen davalaštva zbog prekoračenja starosne granice od 65 godina.

Nove mjere

U sadašnjim okolnostima takođe su uvedene nove mjere. Davaoci su obavezni da odgovorno i istinito ispune obrasce, posebno u smislu zaraze virusom korona.

– Upitnik, obrazac, maska, temperatura tijela, utvrđivanje hemoglobina u krvi, krvni pritisak, zdravstveni pregled… Sve to su faktori koji se moraju ispuniti prije davanja krvi. Naravno, podsjećam da muškarci mogu davati krv jednom u tri mjeseca, a žene jednom u četiri – kažu u gradiškoj Službi za transfuziju krvi koja u periodu epidemije virusa korona ima veliku odgovornost prema zdravstvenim ustanovama, posebno Opštoj bolnici.

Podsjećamo, u ovoj ustanovi zbrinjavaju pacijente i sa područja Kozarske Dubice, Srpca, Laktaša, Novog Grada, Kostajnice i drugih mjesta.

Inače, ova služba često organizuje akcije davalaštva krvi u više sredina, kako bi zalihe dragocjene tečnosti stalno bile na potrebnom nivou.

Akcije u Kozarskoj Dubici

Ove godine na području Kozarske Dubice organizovane su dvije akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, dok je treća u planu do kraja godine.

– Na ove dvije akcije odazvalo se 211 davalaca, od kojih 11 mladih koji su krv dali prvi put, a darovano je ukupno 95 litara ove dragocjene tečnosti – rekao je Goran Gajić, sekretar Crvenog krsta Kozarska Dubica.

Prethodno je u septembru organizovana akcija, gdje je prikupljeno stotinjak doza krvi. Veliku zahvalnost zaslužuju davaoci krvi.

Oni pokazuju humanost, te je neophodno za njih obezbijediti privilegije u društvu. Zalihe krvi su neophodne, jer je to garancija da će mnogi životi biti spaseni, smatra dubički načelnik Radenko Reljić, podstičući davalaštvo krvi u svojoj opštini.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.