Naslovna Info Gradiška Amir Čatak uspješan i u američkoj visini i u bosanskoj širini

Amir Čatak uspješan i u američkoj visini i u bosanskoj širini

GRADIŠKA – Amir Čatak iz Gradiške jednu trećinu godine u posljednje vrijeme provodi u Sijetlu, a dvije trećine u svom rodnom gradu, u Gradišci. I dok u Americi upravlja kranovima visokim od 50 do 250 metara, u svom matičnom gradu započinje biznis sa nekretninama. Uspješan je i u američkoj visini i u bosanskoj širini.

„Iz ptičije perspektive, sa visine od 200  ili 250 metara ljudi su kao mravi. U kabini obavezno imam i durbin. Osjećam se na visini kao ptica, iako nemam krila. Ne plašim se ni visine, ni vjetrova, važna je samo dobra priprema poslova“, kaže Amir.

Prilikom razgovora dotakli smo se nekoliko poznatijih Gradiščana sa prezimenom Čatak. Amir se nasmijao i rekao da je njegov pradjeda dao poseban doprinos u širenju ove loze.

„Moj pradjed je bio poznat po tome što je imao četiri žene i sa svakom najmanje po dvoje djece. E, tu su se Čataci podijelili na dvije strane. Meni su Gerzići rod po ženskoj strani. Čataka ima u više naselja i dobro je, neka smo živi i zdravi“, kaže Amir Čatak.

U Gradišci Čatak ima dosta prijatelja. Ovdje vozi moćan BMW, u Americi Dodža, i to klasičnog bez elektronike. Po pozdravu se vidi i da je bajker, a da je roker, jasno je jer živi u Hendriksovom rodnom gradu.

„Kupio sam stan u zgradi, bivšem hotelu „Kozara“, odmah na savskoj obali. U postupku sam kupovine i kuće, jer kuća daje čovjeku više slobode. Vlasnik sam i jednog povećeg poslovnog prostora, bivšeg salona namještaja. Ne žurim sa tim objektom jer sam na pola životnog puta, tek mi je 51 godina“, kaže uvijek nasmijani Amir Čatak.

Iako nema poseban hobi, Amir priznaje  da ga život uz rijeku Savu opredjeljuje za ljubav prema pecanju.

„Nije u pitanju  samo pecanje, već i druženje pored Save. Nekoliko mojih dobrih prijatelja imaju brodiće i uživamo na vodi. U tome je i razlika između Bosne i Amerike. U Americi je bolje ekonomski, a ovdje u svakom drugom pogledu. Druženja u Gradišci imaju dušu, ovdje se okreću jaganjci na ražnju, peče se teletina ispod sača, riba na žaru, ovdje je grilovanje neizbježno“, rekao je Amir Čatak, Gradiščanin  koji u Americi sve posmatra iz ptičije perspektive, a u svom rodnom gradu je kao riba u vodi.

Autor: Boško Grgić