Naslovna Info Gradiška AMBICIOZNI PLANOVI VLASTI: POTPISUJU UGOVORE ALI RADOVE NE POČINJU

AMBICIOZNI PLANOVI VLASTI: POTPISUJU UGOVORE ALI RADOVE NE POČINJU

GRADIŠKA – Opština Gradiška potpisala je nekoliko ugovora višemilionske vrednosti obećavši da će njihovom realizacijom otvoriti nove perspektive razvoja.

Na linijama proizvodnje vulkanskih peći, reklamnih panoa, betonske galanterije, otkupu i pakovanju gljiva, vlasti u Gradiški planiraju zaposliti 370 radnika. To je suština ugovora sa pet investitora u Agrozoni u Novoj Topoli, gde ukupna vrednost poslova premašuje 6,5 miliona KM. Precizirano je da će nove fabrike biti izgrađene u roku od tri godine.

Zoran Latinović, načelnik Gradiške uverava da je ovo efikasan način rešavanja problema nezaposlenosti i ekonomskog napretka ove sredine. Ugovaranje kapitalnih projekata u nameri da oni vrate optimizam građanima, posebno pred izbore, postalo je svakodnevica opštinske vlasti.

Tako je načelnik Latinović potpisao  i ugovor sa preduzećem „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada o izgradnji prve etape zaobilaznice duge 1.300 metara. Posao je vredan 1,3 miliona KM a poslovi će početi prvih dana oktobra.

Ukoliko jesen podari više lepog vremena, gradiški neimari počeće jesenas graditi i centralni spomenik poginulim borcima VRS. Ugovor vredan 160.000 KM Opština je potpisala sa gradiškim preduzećem „Gradid inženjering“.

Osim proizvodnih pogona, zaobilaznice, spomenika i drugih kapitalnih objekata, Opština zajedno sa javnim preduzećima u njenom vlasništvu obećala je izgradnju vodotornja, stotine priključaka za vodu, proširenje kanalizacione mreže, poboljšanje saobraćajne infrastrukture, stanove za porodice poginulih boraca, bolji status socijalno ugroženih.

U opozicionim klupama lokalne Skupštine opštine smatraju da načelnik i njegovi saradnici učestalo potpisuju ugovore ali „sa papira i olovke sporo prelaze na kramp i lopatu“.

-Opštinari fabrikuju ugovore čija realizacija je na dugom štapu. Ako je verovati da će poštovati potpisano, onda je Gradiška fenomen jer ovde građevinska sezona počinje u jesen i zimu a ne u proleće – smatraju u gradiškom SNSD-u.

Agrozona bez infrastrukture

Dobro je što se vlast dosetila da treba stimulisati investitore u agrozoni i zaposliti radnike, kaže Zoran Adžić, predsednik lokalnog SNSD-a, ali je nelogično da nisu planirana budžetska sredstva za infrastrukturu u istoj zoni.