Naslovna Info Gradiška Adžić: Agroindustrijska zona u Novoj Topoli prepoznatljiva u regionu

Adžić: Agroindustrijska zona u Novoj Topoli prepoznatljiva u regionu

GRADIŠKA – Poslovna zona u Novoj Topoli jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj i cijelom regionu. Ovdje fabrike niču jedna za drugom, otvaraju se nova radna mjesta, pa se razglednica Nove Topole mijenja iz mjeseca u mjesec, a grad Gradiška je zahvaljući ovoj zoni na dobrom glasu kod investitora, pogotovo onih sa zapada.

U Poslovnoj zoni se grade proizvodni pogoni, skladišni centri, ali i saobraćajnice i sva potrebna infrastruktura .

Na 144 hektara korisne površine do sada je izgrađeno dvanaest fabrika koje se bave metalskom, drvnom, tekstilnom, poljoprivrednom, i drugom proizvodnjom.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da je Poslovna zona u Novoj Topoli  postala glavni adut razvoja Gradiške i veliki magnet za domaće i strane investiture.

-Gradska uprava je pokazala da je u funkciji građana i privrednika i da je otvorena za domaće i strane investiture. Poslovna zona u Novoj Topoli je postala prepoznatljiva ne samo u Gradišci, Republici Srpskoj i BiH, već i u regionu. Trenutno u zoni imamo 12 završenih investicija i više od 1200 radnika, a u fazi realizacije je još šest investicija  – rekao je Adžić.

Interes investitora za ulaganje u Poslovnoj zoni u Novoj Topoli nije slučajan. To je rezultat opredjeljenosti Gradske uprave da uvede jednošaltersko poslovanje, transparentnost i maksimalnu brzinu pri izdavanju kompletne dokumentacije, koju investitori u drugim opštinama i gradovima čekaju mjesecima. Ovdje se sve završi za jednu sedmicu.

– Administrativna službe Grada Gradiška je jedna od rijetkih u BiH koja može u roku od sedam dana da izda lokacijske uslove, za pet dana građevinsku, a za petnaest dana upotrebnu dozvolu – naglasio je Adžić.

Kružna raskrsnica na ulazu u Poslovnu  zonu Nova Topola

Gradonačelnik je najavio da će  prilikom rekonstrukcije magistralnog puta Gradiška – Klašnice grad dobiti sasvim novi izgled, jer se na trenutno komplikovanoj raskrsnici kod nadvožnjaka koji vodi prema graničnom prelazu planira izgradnja velikog kružnog toka, u čijem centru će biti jedinstven spomenik Republici Srpskoj. U plusu će biti i Nova Topola.

-U okviru ove rekonstrukcije u Novoj Topoli je planirana izgradnja i kružnih tokova na glavnoj raskrsnici i na ulazu u poslovnu zonu – naglasio je Adžić.

Podrška Vlade Republike Srpske

Adžić ističe da su veliki rezultati, koji su evidentni u Poslovnoj zoni u Gradišci rezultat odlične saradnje gradskih i republičkih vlasti, odnosno identičnih pogleda na razvoj i kapitalna ulaganja.

-Imali smo nesebičnu podršku Vlade Srpske koja nas je pratila tokom gradnje kompletne infrastrukture u ovoj poslovnoj zoni. S ponosom mogu reći da je ovo jedna od najuređenijih poslovnih zona u regionu – rekao je Adžić.

Broj radnika se povećava

Broj radnika u Poslovnoj zoni u Novoj Topoli povećava se svakodnevno. U zoni već uspješno radi fabrika stočne hrane,  pogoni za proizvodnju namještaja, konditorskih proizvoda, te svjetski gigant u proizvodnji metalnih panela i ženskog veša. 

Govoreći o potrebama privrede, gradonačelnik Adžić ističe da je strateška investicija u Poslovnoj zoni dolazak kompanije koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda što bi bilo od velikog značaja za čitavo Lijevče polje i Potkozarje.

Udaljenost

Prednosti poslovne zone su višestruke u odnosu na slične zone u region. Osim ažurne gradske vlasti, koja poštuje spremnost investitora da ovdje uloži svoj novac važnu ulogu čine i lokacijski faktori, koji su uz kvalitetnu radnu snagu presudni u ekonomiji.

Poslovna zona u Novoj Topoli se nalazi  samo 15 kilometara od Hrvatske i Evropske unije, Gradiške, Srpca i Laktaša, desetak kilometara od banjalučkog aerodroma, manje od 150 kilometara od Zagreba i na jednakoj udaljenosti od Beograda, Ljubljane i Sarajeva. Samo tri kilometra od Poslovne zone je autoput Banja Luka – Gradiška, a Nova Topola je poznata kao velika raskrsnica puteva ka Banja Luci, Gradišci, Srpcu, Derventi, Kozarskoj Dubici i drugim gradovima.

Izvor: Moja Gradiška