Naslovna Info Gradiška Uspesi inovatora iz Gradiške: Izumi u službi razvoja

Uspesi inovatora iz Gradiške: Izumi u službi razvoja

GRADIŠKA – Članovi Udruženja inovatora iz Gradiške dobili su više nagrada na domaćim i svetskim izložbama za izume koji imaju široku primenu u privredi.

To je bio povod za javnu tribinu o inovatorstvu u službi ekonomskog razvoja koja je u suboru održana u gradiškoj Visokoj školi “Primus”.

Mirko Pisarić, član Udruženja inovatora iz grada na Savi i odbornik u Skupštini opštine Gradiška rekao je da su se oni tokom nekoliko poslednjih godina svrstali među najuspešnije u regionu. Uz pomoć lokalne uprave i donatora, kazao je Pisarić, oni su stvorili intelektualnu bazu iz koje su rezultati došli kao logičan sled aktivnosti.

-Nekoliko mladih i ambicioznih inovatora skrenulo je pažnju na svoje izume. Među njima su Ratko Vasić, najuspešniji inovator u Republici Srpskoj za prošlu godinu koji je unapredio funkciju betonskog poklopca. Dušan Tomić je osmislio mehanički akumulator a Milutin Ružić je autor projekta „Protekt bajk“ sa klasičnim štitnikom za unutrašnji pneumatik bicikla – naglasio je Pisarić izvojivši samo deo projekata na koji su radili. Gradiški inovatori su dobili dve zlatne, šest srebrni i pet bronzanih medalja. To jasno ukazuje na ozbiljnost i predanost njihovog rada. Ovi uspesi privukli su i investitore iz inostranstva koji su pokazali veliko interesovanje za njihove projekte.

-To je dokaz da naše ideje, naši izumi imaju smisla i da su primenjivi u privredi te ostalim oblastima. Oni su u Evropi i svetu prepoznati kao napredna rešenja – kažu gradiški inovatori.

Milutin Ružić, mladi a višestruko nagrađivani inovator iz Gradiške kaže da je za početak njegovih aktivnosti u ovoj obalsti bila presudna poseta “Inostu mladih” pre nekoliko godina, gde je spoznao mogućnosti inovatorstva te probudio u sebi više dobrih ideja.

-Shvatio sam da sa kolegama mogu osmisliti tehnološki primenjive patente. U tome smo dobili podršku u lokalnoj sredini, počev od prostorija do tehničkih sredstava – kazao je Ružić uveren da će u oblasti inovatorstva ostavriti svoje zamisli. Ekonomista Damir Miljević je na tribini u Visokoj školi „Primus“ u Gradiški rekao da “ima dovoljno timova inovatora koji poseduju znanje i ideju ali je problem u nedovoljnom propagiranju i lošem informisanju te izostanku podrške”.

Odliv mladih inovatora

Na tribini u Gradiški naglašen je veliki odliv mladih i sposobnih stručnjaka koji odlaze u svet i tamo, višestruko podržani, ostvaruju velike projekte iz oblasti informatike, hemije, fizike i drugih oblasti.

-Sarajevo je preuzelo primat u BiH gde timovi inovatora iz Banjaluke odnosno RS nastoje da posredstvom biznis fondova namenjenih za ovu oblast afirmišu svoje ideje – istaknuto je na tribini u gradu na Savi.

Milan Pilipović EuroBlic