Naslovna Info Gradiška KRATKE DIONICE, VELIKI ZNAČAJ: Asfaltiraju puteve u 13 sela u Potkozarju

KRATKE DIONICE, VELIKI ZNAČAJ: Asfaltiraju puteve u 13 sela u Potkozarju

GRADIŠKA – Više od osam kilometara lokalnih puteva u gradiškom Potkozarju biće asfaltirano ove godine. Radi se o manjim dionicama u 13 mjesnih zajednica  ukupne vrijednosti 900.000 KM.

Novac je obezbijeđen naknadama za eksploataciju šume doznačenog iz budžeta Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“. To je nastavak višegodišnje prakse, čime se stvaraju bolji ulovi života u seoskim sredinama.

Branislav Savić, načelnik Odjeljenja za stambenu i komunalnog delatnost gradske uprave naglašava da će ovi poslovi biti završeni do oktobra tekuće godine.

Izvođač radova je “Hiodrokop” iz Banjaluke sa kojim je gradska uprava potpisala ugovor prije nekoliko mjeseci.

Prva dionica u Drageljima je završena, a radovi su u toku u mjesnim zajednicama Jablanica, Lužani i Turjak.

U zaseoku Paljuštine u Mjesnoj zajednici Dragelji, završeno je asfaltiranje dionice duge 720 metara.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške je, prilikom ovonedjeljnog završetka radova, rekao da je izgradnja puta veoma značajna za mještane Paljuština, većinom poljoprivrednike, kojima je ova dionioca veoma značajna.

-Cilj izgradnje puteva u ruralnim mesnim zajednicama, posebno najudaljenijim zaseocima, do kojih se godinama i decenijama teško dolazilo, jeste omogućavanje modernog života. To je važan podsticaj stanovništvu da ostane u svojim sredinama i da tu rade i grade perspektive za sebe i nove generacije – istakao je Adžić.

U zaseoku Paljuštine i Mjesnoj zajednici Dragelji ohrabreni su izgradnjom puta.

Milan Obradović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dragelji, kaže da su oni u svome mjestu, uz pomoć lokalne uprave, uradili mnoge kapitalne poslove ali da pojedini, udaljeni zaseoci nisu došli na red.

– Sada je i to završeno, uvaženi zahtjevi na radost i zadovoljstvo svih nas. To su male dionice ali od izuzetne važnosti za 12 domaćinstava Paljuština, istrajnih da tu žive – kazao je Trivić.

Tokom ljeta planirano je asfaltiranje i lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Gornji Podgradci, Kozinci, Trošelji, Dubrave, Berek, Jazovac, Cerovljani, Mašići i Vrbaška.

U gradskoj upravi Gradiška takođe navode da će ove godine biti asfaltirane i dve deonice od 700 odnosno 1.000 metara u Mjesnoj zajednici Sovjak.

– U Sovjaku su ovi radovi bili planirani prošle godine ali su, u dogovoru sa mještanima odloženi zato što je prednost, na istoj trasi, dobila izgradnja vodovoda – pojasnio je Branislav Savić, načelnik gradskog Odjeljenja za stambenu i komunalnog djelatnost Gradiška.

Branislav Savić

On  je takođe rekao da je u toku sanacija udarnih rupa na gradskim ulicama, te da će nakon završetka u gradskoj zoni radovi po prioritetima biti nastavljeni i na lokalnim putevima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić naglasio je za Srpskainfo da je pandemija virusa korona izazvala finansijske poteškoće, ali da to neće zaustaviti kapitalne projekete.

– Mnogim poslovima koje smo započeli i koje radimo u vanrednim okolnostima, želimo iskazati odlučnost na planu privrede i jačanja društvenog života. Uvjereni smo da ćemo u planiranom roku završiti sve lokalne putne komunukacije  predviđene planom za ovu godinu – rekao je Adžić, navodeći da su poslovi u potkozarkim zaseocima jednako važni kao i milionski projekti.

Izgradnja ulica

Sa preduzećem „Hidro-kop“ gradska uprava je potpisala ugovor o izgradnji četiri ulice u Gradiški.

To su Lovćenska, Osmana Đikića, Tolstojeva i Petra Mrkonjića. Prosječna dužina ulica je 300 metara, a ukupna vrijednost radova 187.700 KM.

Takođe, komunalna preduzeća uređuju i druge ulice, parkove, pločnike, trgove, prvenstveno gradeći infrastrukturu.

To je bitan doprinost uređenju grada koji je među najljepšim u ovom dijelu Republike Srpske.