Naslovna Info Zvaničnici Srpske čestitali školsku slavu – Svetog Savu

Zvaničnici Srpske čestitali školsku slavu – Svetog Savu

BANjALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u oblasti obrazovanja školsku slavu – Svetog Savu.


“Obilježavajući Savindan, njegujemo uspomenu na Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača prosvjetiteljstva i zaštitnika školstva i podsjećamo se da su posvećenost, marljivost, svakodnevno učenje i sticanje znanja jedini ispravan put”, poručila je Cvijanovićeva u čestitki.

Cvijanovićeva je učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u prosvjeti uputila čestitke sa željom da u duhu Svetosavlja proslave ovaj veliki praznik.

Cvijanovićeva je poželjela da “najveći srpski prosvjetitelj i njegovo životno djelo, zasnovano na mudrosti, duhovnosti, toleraniciji i vjeri u čestitost” svima budu trajno opredijeljenje. 

Dodik: Radimarljivost – putdouspjeha

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu – Svetog Savu svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenim u oblasti prosvjete i obrazovanja, istakavši da su rad, marljivost i istrajnost jedini pravi put do uspjeha.

Dodik je naglasio da se obilježavanjem 27. januara, Savindana, promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti, srpska kultura i jezik kao temelji identiteta srpskog naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Želim da Savindan svim prosvjetnim radnicima donese uspjeh u svakodnevnom radu, a đacima dodatnu motivaciju za sticanje novih znanja. Djela i vrijednosti, koje nam je ostavio prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj Sveti Sava, treba da budu podsticaj i motivacija da se postižu dobri rezultati za dobrobit našeg društva”, istakao je Dodik u čestitki.

On je iskazao posebnu podršku i zahvalnost prosvjetnim radnicima, učenicima, studentima i njihovim roditeljima koji su i u vrijeme pandemije virusa korona pokazali veliku odgovornost i svako na svoj način omogućio da se nastavni proces uredno održava i u ovim vanrednim okolnostima.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavljava Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.  

TrivićVelikiznačajprosvjetiteljskeulogevaspitnoobrazovnihradnika

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodjelom Svetosavskih nagrada ukazuje na prosvjetiteljsku ulogu vaspitno-obrazovnih radnika i na njihov značaj u očuvanju svetosavskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, rekla je Srni resorni ministar Natalija Trivić.
Trivićeva je navela da 40 Svetosavskih nagrada, koje će ove godine biti dodijeljene prosvjetnim radnicima za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganje u radu sa djecom, te doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj, svjedoče o njihovoj posvećenosti poslu i u vanrednim okolnostima koje je prošle godine izazvala epidemija virusa korona.

“Sedam nagrada će biti dodijeljeno vaspitačima u predškolskom obrazovanju, 24 nagrade su za učitelje i nastavnike, dok je devet nagrada namijenjeno profesorima u srednjem obrazovanju”, rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da se Svetosavska nagrada ove godine, osim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, dodjeljuje i vaspitačima u predškolskim ustanovama, što je omogućeno izmjenama zakonskih rješenja.

Trivićeva je napomenula da će nagrade ovogodišnjim dobitnicima biti dodijeljene u skladu sa epidemiološkom situacijom, te će svečana manifestacija povodom dodjele Svetosavske nagrade za radnu, odnosno školsku 2019/2020. godinu biti upriličena putem televizijskog prenosa na programu Radio-televizije Republike Srpske u četvrtak, 28. januara, u 18.00 časova.

“To je prilika da svi iz svojih domova isprate dodjelu Svetosavske nagrade, koja motiviše sve koji rade u obrazovanju na svim nivoima da se zalažu i da maksimalno daju sebe u proces obrazovanja, ali i pokazuje spremnost društva da nagradi najbolje među njima”, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla značaj što prosvjetni radnici u kontinuitetu spremno rade i bore se sa izazovima koje im u obrazovanju donose nova vremena, te što su spremni na inovacije, edukacije i usavršavanje.

“Nebrojeno puta su dokazali da su spremni da odgovore svakoj situaciji, da maksimalno daju sebe, i to se dobrim pokazalo i ovaj put”, rekla je Trivićeva.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, dodjeljuje se istaknutim vaspitačima, stručnim saradnicima i nastavnicima za prethodnu radnu, odnosno školsku godinu da bi se ukazalo na značaj i vrijednost poziva vaspitno-obrazovnih radnika u Srpskoj i sa ciljem razvoja i unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema u Srpskoj.

ViškovićUlaganjeunovenaraštaje – siguranputuboljedruštvo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković čestitao je školsku slavu – Svetog Savu učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u obrazovanju u Srpskoj, te istakao da će Vlada nastaviti da unapređuje ovu oblast da bi mladima omogućila što kvalitetnije školovanje, a društvu napredak i uspješnu budućnost.

Višković je naglasio da je obilježavanje Savindana prilika da se osvrne na životno djelo Svetog Save i njegov prosvjetiteljski rad, koji je trajni putokaz da je ulaganje u nove naraštaje siguran put ka izgradnji boljeg i prosperitetnijeg društva.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske predano raditi i na poboljšanju uslova rada i materijalnog standarda prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj.

“Dragi nastavnici i učenici, još jednom vam čestitam školsku slavu – Svetog Savu i želim vam mnogo uspjeha u daljem radu, dobro zdravlje i mnogo lične i porodične sreće”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Srpske Viškovića.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.  

Čubrilović: ProslavomSvetogSavečuvajusenajvišeduhovnevrijednostiSrba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas školsku slavu Svetog Savu svim učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj, ističući da se proslavom ovog svetitelja promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti srpskog naroda, posebno kultura i jezik kao temelji nacionalnog identiteta.

“U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime, čestitam Vam školsku slavu koja se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i utemeljivača pismenosti, školstva i državnosti”, navodi Čubrilović u čestitki.

On je svim učenicima i prosvjetnim radnicima poželio sreću i uspjeh u radu, kao i što bolje rezultate na individualnom planu, ističući da napredak svakog društva počiva na uspjehu pojedinca.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

Izvor: Agencije

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.