Naslovna Info Gradiška Zoran Adžić, načelnik Gradiške: Ove godine uložićemo oko 6 miliona KM u...

Zoran Adžić, načelnik Gradiške: Ove godine uložićemo oko 6 miliona KM u razvoj Agroindustrijske zone u Novoj Topoli

GRADIŠKA – Ove godine neki od najvećih svjetskih proizvođača u svojim branšama investiraće u opštinu na vratima Evropske unije. Gradiška je svim investitorima širom otvorila vrata a oni su to prepoznali.

Ovdje se danas proizvodi za cijeli svijet a investitori se nakon godina poslovanja odlučuju za nova ulaganja. U ekspanziji su metalna, drvna i tekstilna industrija. Poljoprivrednici još uvijek čekaju svoju stratešku šansu.

U toku ove godine nekoliko stranih investitora započeće svoje poslovanje u Opštini Gradiška. Među njima i italijanski gigant za proizvodnju donjeg rublja i čarapa Calzedonia koji u agroindustrijskoj zoni Nova Topola gradi proizvodni objekat površine 11.000 m2 u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika.

Investicije već dogovorene

Calzedonia, koja je u Novoj Topoli registrovala svoje preduzeće Ella Textile d.o.o., prvo je bila zainteresovana za tzv. brownfield investiciju, odnosno kupovinu ruševne zgrade koju bi obnovili i u njoj započeli proizvodnju. No, nakon što su ostvarili kontakt sa Opštinskom upravom Gradiška i uvjerili se u povoljne uslove koje ova opština nudi investitorima, odlučili su se za greenfield investiciju i kupovinu 5 hektara zemljišta u poslovnoj zoni Nova Topola. Lokacijska dozvola već je izdata, a Italijani su već u pregovorima i sa izvođačima radova.

(Agroindustrijska zona u Novoj Topoli)

Calzedonia je samo jedan od investitora koji je prepoznao potencijal opštine na vratima Evropske unije. U istoj poslovnoj zoni uskoro niče i tržni centar od 8.000 m2.

-Investitor Marković Invest kupio je tri parcele za gradnju tržnog centra u kome će biti zaposleno oko 100 radnika. Trenutno izdajemo dozvole, a investitor već ima ugovore sa popularnim brendovima koji će biti prisutni u centru – kazao je za BiznisInfo Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Privode se kraju i pregovori sa kompanijom Bonito koja je zainteresovana da u industrijskoj zoni gradi fabriku kečapa za rusko tržište. Kompanija želi da zakupi 100 hektara zemljišta na kojem bi uzgajali industrijski paradajz za početak proizvodnje, a nakon toga planiraju uspostaviti i saradnju sa lokalnim proizvođačima od kojih bi otkupljivali paradajz. I ova investicija donijela bi nova radna mjesta.

Nove fabrike, nova radna mjesta

-Imamo i nekoliko kompanija koje u ovoj godini namjeravaju značajno proširiti proizvodnju i započeti nova ulaganja. PMP Jelšingrad gradi novu halu gdje će biti zaposleno do 100 radnika. Riječ je o prvoj fazi investicije dok je njihov strateški projekat izgradnja mini valjaonice do 50.000 tona. Riječ je o kompaniji koja oprema livnice i valjaonice čelika na pet kontinenata, a ova valjaonica služila bi kao showroom za sve potencijalne klijente – kazao nam je Adžić.

Jelšingrad nije jedina kompanija koja se, po dolasku u Gradišku, odlučuje na nova investiranja. Metalna industrija u ovoj opštini je vrlo razvijena, a među najznačajnijim kompanijama u ovoj oblasti je i italijanski LATTONEDIL, jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela.

Nakon što su prije nešto više od dvije godine ovdje otvorili proizvodni pogon u koji su uložili 20 miliona KM, sada započinju drugu fazu investicije, takođe na 10.000 m2.

Osim metalne industrije, Gradiška je poznata i po proizvodnji tapaciranog namještaja. Brojne kompanije upravo ovdje proizvode namještaj za izvoz koji se kupuje u cijelom svijetu.

Proizvodnja za svjetske gigante

– U Gradišci je prisutan fenomen razvoja proizvodnje tapaciranog namještaja, nastao na bazi nekadašnje kompanije Radnik Inga. Kompanija Prima ISG koja trenutno zapošljava 380 radnika sada širi proizvodnju i traži još 200. Nova drvna industrija Podgradci ili Nova Dipo ima 400 radnika i sva proizvodnja ide za IKEA-u. Bilo gdje u svijetu, možete kupiti stolice proizvedene u Gradišci – kaže Adžić.

(Prima ISG primjer uspješnog poslovanja)

Na bazi Trikoa, kompanije koja je prije nego je dospjela u stečaj zapošljavala 2.000 radnika, razvila se i tekstilna industrija. Aktivno je osam tekstilnih kompanija koje zapošljavaju od 30 do 200 radnika. Uglavnom se radi o lohn poslovima, ali najbitnije je da posla ima.

Pored svih razvijenih industrija, Gradiška čeka i svoju stratešku investiciju. Poljoprivredni kraj koji ne oskudijeva u proizvodnji voća i povrća nema fabriku za otkup i preradu proizvodnje.

Potraga za strateškim partnerom

– Imamo puno poljoprivrednih proizvođača, ali je problem plasman. Zato nam je potreban strateški partner za izgradnju fabrike koja bi od naših poljoprivrednika otkupljivala voće i povrće i vršila preradu i plasman. Spremni smo dati svu potrebnu podršku i najpovoljnije uslove kako bi se ovakva investicija realizovala koja bi donijela nekoliko hiljada radnih mjesta – kaže načelnik Adžić.

(Plodno Lijevče polje)

A dok čekaju strateškog investitora, u Gradišci rade. Uz širok dijapazon privrednih aktivnosti, dobru pokrivenost uvoza izvozom, povoljan geografski položaj, opštinska administracija u posljednje vrijeme realizuje sve više aktivnosti koje imaju za cilj da olakšaju poslovanje postojećim kompanijama i dovedu nove.

U tome će im pomoći i gradnja prekograničnog mosta na Savi za koji je prije nekoliko dana potpisan sporazumom o grantu vrijedan 6,8 miliona eura sa Evropskom investicionom bankom. No, Adžić kaže da zbog gradnje mosta i privreda Gradiške mora brže rasti. Najveća očekivanja imaju od Poslovne zone Nova Topola u koju će ove godine biti uložena značajna sredstva.

Iskoristiti priliku

-Želimo da iskoristimo našu prednost, činjenicu da se nalazimo na vratima Evropske unije, da imamo stratešku poziciju i blizinu aerodroma u Zagrebu i Beogradu. Želimo da uhvatimo trend prenosa znanja i tehnologija iz Evropske unije i da ih dovedemo u Gradišku. Moramo intenzivirati naše napore na privlačenju investicija kako bi ovdje doveli što više kompanija koje mogu napraviti uspješan biznis u našoj Opštini. Trenutno u Poslovnoj zoni ima oko 250 radnika, ali njen razvoj tek sad treba da krene. Ove godine  uložićemo oko 6 miliona KM u razvoj industrijske zone. Svu infrastrukturu moramo dovesti na zavidan nivo – vodu, kanalizaciju, putnu infrastrukturu. Uz pomoć CRS-ovog RAST projekta napravićemo i novi prečistač vrijedan 600.000 KM. Uskoro ćemo pripremiti sve parcele za potencijalne ulagače – najavljuje Adžić.

(Edward Ferguson, aktuelni ambasador Velike Britanije u BiH sa načelnikom Gradiške Zoranom Adžićem)

Brojne aktivnosti na unapređenju loklanog poslovnog okruženja već su poduzete. U pripremi je Strategija razvoja za period 2018.-2027. koja će obuhvatiti 200-300 projekata razvrstanih u 8 oblasti.

Osim toga, Opština Gradiška jedna je od 10 opština koja je uz podršku projekta RAST koga finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a implementira Catholic Relief Services (CRS) certificirana kao jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem prema BFC (Business Friendly Certification) SEE standardu.

Povoljno poslovno okruženje

Certifikacija podrazumijeva uvođenje i primjenu u svakodnevnom radu brojnih novina u poslovanju opštinske administracije, te uvođenje niza olakšica i pogodnosti za poslovnu zajednicu.

Uveden je i one-stop shop, a smanjene su naknade i takse za poslovne subjekte. Iako su ovakvim postupkom išli na štetu opštinskog budžeta, načelnik Adžić kaže kako je to urađeno svjesno.

-Takse i naknade su smanjene za 10, 30 pa i 50 posto. Takođe, prva registracija privrednog subjekta je besplatna. Na ovaj način privredi ostavljamo godišnje oko 200.000 KM – kaže Adžić.

Osim toga, u Opštini je kontinuirana aktivnost na praćenju i poboljšanju efikasnosti administrativnih procedura posebno onih koje se odnose na pružanje usluga investitorima. Osnovali su opštinsku razvojnu agenciju, sa mladim i vrijednim timom od koga se očekuje da zajedno sa opštinskim odsjekom za lokalni ekonomski razvoj učestvuje u realizaciji razvojnih projekata i da bude pravi servis lokalnim privrednicima.

-Takav naš pristup već su prepoznali i investitori, jer  kada je investitor iz Italije došao ovdje da zatraži dozvole za širenje proizvodnje, bio je jako iznenađen efikasnošću lokalne administracije. Kaže, tako brzo dozvole nije dobio ni u Italiji – zaključuje Adžić.

biznisinfo.ba, foto: Moja Gradiška