Naslovna Info Zoran Adžić, kandidat SNSD u Gradišci: Nastavićemo da uređujemo grad i razvijamo...

Zoran Adžić, kandidat SNSD u Gradišci: Nastavićemo da uređujemo grad i razvijamo privredu

U prethodne četiri godine postavili smo osnove razvoja Gradiške, kao malog srednjoevropskog grada, i nastavićemo da radimo na razvoju privrednog, društvenog i kulturnog života grada, ističe kandidat SNSD za novi mandat gradonačelnika Gradiške Zoran Adžić.

Šta ćete prvo da uradite ako budete izabrani za gradonačelnika?

Nastavićemo sa izgradnjom infrastrukture na prostoru grada i svih mjesnih zajednica. Uređenje grada je preduslov za privredni razvoj ovog prostora. Prije svega, nadamo se da ćemo u naredne tri-četiri godine završiti projekat izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji smo započeli, te za njega dobili grant od 14,5 miliona evra. Gradiška će tako biti jedan od rijetkih gradova u regionu koji će imati riješeno pitanje otpadnih voda. Nastavićemo da radimo i na uvezivanju potreba privrede u gradu s obrazovnim profilima koji izlaze iz naših srednjih škola, kao i s tradicijom održavanja sajma na kojem smo povezivali škole i privrednike, da bismo mladim naraštajima predstavili profile koji su interesantni na prostoru grada, da bismo školovali gotove i upotrebljive kadrove, a ne statističke brojeve Zavoda za zapošljavanje.

Koji strateški projekti su neophodni vašoj lokalnoj zajednici?

To je prije svega privredni razvoj, a u to spada nastavak opremanja i razvoja privredne zone u Novoj Topoli, što je strateška investicija Gradiške. Pripremili smo svu infrastrukturu za strateškog partnera, koji bi se na tom mjestu bavio otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda, a od grada bi dobio 100.000 kvadratnih metara uređenog gradskog zemljišta. Spremni smo donijeti odluku da se to dodijeli za jednu marku ili evro, a u pregovorima smo s nekoliko kompanija iz Austrije i Njemačke koje su zainteresovane za saradnju. Na taj način bismo otvorili 5.000 malih poljoprivrednih gazdinstava.

U saradnji s Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara BiH nastavićemo i razvoj ideje da neposredno uz novi most, granični prelaz i carinski terminal u Gradišci razvijemo slobodnu ekonomsku zonu koja neće služiti samo gradu, već je od strateškog značaja i za Republiku Srpsku. Takva zona bi se nalazila na vratima Gradiške i Republike Srpske, u neposrednoj blizini aerodroma u Banjaluci, zatim aerodroma u Zagrebu, kao i autoputa Beograd – Zagreb, te autoputa Gradiška – Banjaluka.

Koliko je važna saradnja lokalne i republičke vlasti?

Bez podrške Vlade Republike Srpske nema napretka i nema razvoja ni Gradiške, niti Republike Srpske. Ta dvosmjerna komunikacija između jedinica lokalne samouprave i Vlade Republike Srpske garantuje napredak, razvoj i očuvanje grada Gradiška u kojem možemo da kreiramo najpovoljni ambijent za razvoj. Vladi Republike Srpske se zahvaljujem za saradnju u ime svih građana i privrednika Gradiške.

Kako vidite vašu zajednicu na kraju četvorogodišnjeg mandata?

Naš cilj i opredjeljenje je Gradiška kao srednjeevropski grad. Nekada je grad imao pet trgova i mi danas radimo na tome da ih ponovo imamo. Do sada smo završili Trg Čubrilovića, a drugi, glavni gradski trg, privremeno uređujemo. Pored pet gradskih trgova, cilj su nam uređene ulice, šetališta, biciklističke staze, zelene površine, parking mjesta, javna gradska garaža, a radimo i studiju pametne mobilnosti, jer želimo da Gradiška bude pametni grad, po ugledu na broje evropske gradove.

Izvor: Srpska info