Naslovna Info Zoran Adžić, direktor gradiške Elektrodistribucije: Za bolju struju u Gradišci 10 miliona...

Zoran Adžić, direktor gradiške Elektrodistribucije: Za bolju struju u Gradišci 10 miliona KM

GRADIŠKA – Za ugradnju betonskih stubova, zamenu trafo-stanica i nove provodnike struje, u naredne dve godine na području gradiške opštine biće investirano više od 10 miliona KM.

– Ova ulaganja su neophodna jer su dotrajali drveni stubovi i električni vodovi, posebno u potkozarskim selima. Njihova prosečna starost je 50 godina. To je uzrok čestih prekida u snabdevanju električnom energijom na širem opštinskom području, a najviše u udaljenim selima – izjavio je Adžić.

On naglašava da su sada prioritetni poslovi u turjačkom kraju, gde je u toku rekonstrukcija elektro-mreže.

– Ove godine zamenili smo 800 stubova na ukupnoj dužini od 60 kilometara trase visokonaponske i niskonaponske mreže. Najviše radimo u teško pristupačnim područjima, gde tokom zime dolazi do stalnih prekida zbog šume i odrona – naglašavaju gradiški električari.

Na taj problem godinama ukazuju meštani Turjaka, Jurkovice, Miljevića, Vilusa, Samardžija, Adžića i drugih sela, gde zbog učestalih prekida u snabdevanju strujom imaju velike štete.

Stanko Bojanić iz Samardžija zadovoljan je što su napokon ozbiljno shvaćeni njihovi apeli da se električni vodovi napokon kvalitetno poprave.

– Drago mi je što su mašine i električari već nekoliko meseci na terenu, u ovom potkozarskom kraju, i što uklanjaju trule drvene, a postavljaju betonske bandere. Za to je bilo krajnje vreme – smatra Bojanić.

On, ali i drugi stanovnici navedenih sela ukazuju na višegodišnje probleme u vezi snabdevanja električnom energijom.

– Modernizacija je neophodna jer su naše potrebe nemerljive sa instalisanom snagom i kvalitetom struje od pre pola veka. Na poboljšanju tih kapaciteta mora se raditi bez odlaganja. Bez kvalitetne struje, koja neće prekidati kada počne kiša ili vetar zapuše, nema života u našim selima – smatraju sagovornici “EuroBlica” u Gornjoj Jurkovici i susednim selima.

BLIC