Naslovna Info Gradiška Znamenitost prirode u Jablanici kod Gradiške: Najstarija seoska mušmula i sada bogato...

Znamenitost prirode u Jablanici kod Gradiške: Najstarija seoska mušmula i sada bogato rađa (FOTO)

GRADIŠKA – U dvorištu Milana Vujatovića u selu Jablanica pod Prosarom, pažnju mještana i putnika, privlači staro i razgranato stablo mušmule.

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od dva do pet metara visine. Plodovi mušmule su ukusni, osvježavajući i zdravi, bogati raznim minineralnim solima, pektinima, ugljikohidratima i organskim kiselinama, koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Mušmula se od davnina uzgaja u mnogim zemljama.

Potiče sa Kavkaza, odakle je rasprostranjena i u našim krajevima. Prema pričanju domaćina, ova voćka u Jablanici kod Gradiške, zasađena je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

– Posadio je moj pradjed Jovo Šljivar i ovu mušmulu pamtim iz ranog djetinjstva, kada smo se pentrali, igrali, brali… Grane su veoma niske, lako se popeti a nije problem ni sići sa mušmule. Vjerovatno su se grane i povile pa izrasle u širinu zbog djece koja su ih savijala – priča Vujatović.

On kaže da mušmula i sada dobro rađa. Svake godine, u kasnu jesen, na njoj je obilje sočnih plodova.

– Nekada je ovdje bilo mnogo djece. Tu sam odrastao. Brali smo svakojako voće ali sada, voća ima a djece nema. Nema ko obrati ni mušmulu, ni drugo voće, osim ptica, mada je i njihov broj mnogo manji nego prije – priča Milan Vujatović, nostalgično, za Srpskainfo, opisujući staru voćku i svoje selo.

– Ispod ovog stabla koje stvara lijep ugođaj i debelu hladovinu, obitavali smo od ujutro do naveče, većim diejlom dana. Tu smo se igrali, zabavljali. Ima još mušmula u ovom kraju ali ovakve nema na daleko. Zato često pomislim na pokojnog Jovu koji je zasadio. Ona je spomenik naše porodične tradicije, veza među generacijama – smatra Vujatović, već nekoliko godina penzioner, povratnik u selo Jablanicu, na ognjište gdje je, pored ove mušmule rođen i odrastao.

Izvor: Srpska info / M. Pilipović