Naslovna Info Gradiška Znamenita stara kuća u Staroj Topoli

Znamenita stara kuća u Staroj Topoli

GRADIŠKA – Među najstarijim kućama u Staroj Topoli je kuća Milana Sladojevića, koju su 1879. izgradili Nijemci doseljenici, godinu dana nakon što je Bosna pala pod habzburšku vlast.

Na kući piše da je u njoj živio zidarsko-stolarski majstor Golubovski.

Navodno je bila u posjedu dvojice braće, koji su ukupno imali devet kuća u nizu, pored ceste. Inače, u njemačkim kućama nakon Drugog svjetskog rata živjeli su govedarski radnici, koji su kuće kasnije otkupili.

– U ovu kuću došao sam u djetinjstvu, imao sam desetak godina. Od toga je prošlo više od pola vijeka. Živio sam ovdje i odrastao s rođacima koji su kuću dobili od države. Radili su u Poljoprivrednom kombinatu „Mladen Stojanović“. Kuću su poslije meni poklonili – ispričao je za Srpskainfo Milan Sladojević.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Napominje da njegova kuća izaziva znatiželju mnogih, pa čak i njemačkih potomaka, koji su dolazili prije desetak godina.

– Rekli su mi da je sve isto, osim krova koji sam obnovio, ali nisam mijenjao izgled, kao što su ostavili njihovi pradjedovi koji su u Topolu doselili prije Prvog svjetskog rata. Natpis na kući nije oštećen, a ja sam se, čitajući ga, opismenio. Zato je za mene značajan – rekao je Sladojević.