Naslovna Video Život po vedrim nebom – priča ovčara sa Manjače (VIDEO)

Život po vedrim nebom – priča ovčara sa Manjače (VIDEO)

GRADIŠKA – Stado od 800 ovaca, trojice domaćina, sretosmo pri prelasku banjalučke ceste, kilometar ispred Nove Topole. Na čelu stada Neđo Vulin, laganim tempom ide nasipom kanala Lijevčanica. Krenuo je zajedno sa dvojicom drugara sa Manjače i ode nizvodno ka Brodu.

“Idemo ka Derventi, Brodu, možda i do Modriče stignemo. Ima hrane, uz put susrećemo i dobre ljude, razumiju nas. Još da nas vrijeme posluži. Za sada je dobro, nema minusa, a ima trave”, priča Neđo, priznajući da je uveliko razmijenio šestu deceniju života.

Otisnuli su se iz Sitnice na Manjači i kažu da neće kući prije prvog maja naredne godine. Na pitanje da li su se zaželjeli ukućana, odgovara da su se tek pozdravili sa suprugama i ostalima.

“Žene su jedva dočekale da nas isprate. Neka malo odmore od nas. A mi ćemo nastojati da sačuvamo i umnožimo stado i da ga prehranimo. Ukoliko padne snijeg bićemo primorani da kupujemo hranu. Ne brine nas zima, ovdje ima dosta kukuruza i sijena. Poznajemo dosta ljudi odavde do Modriče”, kaže Neđo.

Čobani, nomadi nisu kao nekadašnji čuvari stada. Neđo kaže da prati zbivanja u zemlji i svijetu posredstvom interneta, a raduje ga što će ga i supruga moći vidjeti raspoloženog i nasmijanog. Ima, kako kaže i recept za hladne duge noći.

“Grijemo se malo rakijom, malo pivom. Naložimo i vatru, skuvamo nešto i za pojesti. Volimo vidjeti i lijepo žensko čeljade, tek da krv procirkuliše kroz vene. Ipak pedeset i koja mi je za leđima, tako da se uglavnom prisjećamo lijepih trenutaka”, priča uz osmijeh Neđo Vulin.

Trojica čobana priznaju da poznaju Lijevče polje kao svoj džep. Do kraja sedmice će se zadržati na gradiškoj i srbačkoj teritoriji, a onda će nizvodno pored Save, ka Derventi i Brodu.

Modriča im je posljednja stanica i tako sve do prvih majskih dana. O koroni i ne razmišljaju, kažu da imaju prirodni planinski imunitet, dobru rakiju šljivovicu i zdrav duh.

“Snaći ćemo se mi ovdje u ravnici, naše ovce nikome ne nanose štetu, svaki dan bez snijega na ispaši nam je od koristi. Neka nam je Bog svima na pomoći”, odmahnuo je Neđo i svoje stado već uveo u prvo susjedno selo Trošelje.

Tu će postaviti šator i spremiti se za noć . I tako narednih 150 dana i noći. Neka ih prati dobro zdravlje, blaga zima i pastirska sreća.

Autor: Boško Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.