Naslovna Info Gradiška „Život dugujem Svetoj Petki“ Prikazan film o jasenovačkom logorašu i slikaru

„Život dugujem Svetoj Petki“ Prikazan film o jasenovačkom logorašu i slikaru

GRADIŠKA – Životna ispovijest Nedeljka Goge, poznatog slikara i skulptora, jasenovačkog logoraša i borca lavljeg srca, prikazana sredinom septembra na filmskom platnu u njegovom rodnom selu Vrbaška, izazvala je kod publike bujicu snažnih emocija.

Mještanin Stanko Šinik, pisac, hroničar i inicijator mnogih akcija u ovom gradiškom selu, zajedno s Biljanom i Nenadom Jovanović (kamera), te Sretom Radakom (montaža), snimio je film o Gogi, koji živi u Vrnjačkoj Banji.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Odavno sam želio da svojim komšijama, koristeći video tehniku, ispričam jedinstvenu priču, da ih upoznam sa zemljakom, našim čovjekom svjetskog ugleda koji nije zaboravio svoje porijeklo. On je enciklopedija istorije i umjetnosti, ambasador našeg sela i svoga, srpskog naroda. Nedeljko nije ovdje odavno dolazio, ali Vrbašku u svome srcu nije izbrisao – kazao je Šinik, nakon projekcije filma „Život dugujem Svetoj Petki“.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno, u Domu u Vrbaškoj otvorena je izložba slika Nedeljka Goge, koji je svom selu poklonio skulpturu „Portret mladića“. U filmu Goga je opširno pričao o strahotama ustaških logora, gdje je bio zatvoren zajedno s bratom Vasom. Od tada nosi teške i bolne trauma.

– Vidio sam kako ustaše kolju djecu i nabacuju na bajonete. Otimali su ih iz majčinih ruku, bacali u vis kao vreću i dočekivali na nož. Poslije su lizali krv sa sablje dok su majke čupale kosu i ridale od bola i tuge – ispričao je Nedeljko.

Sjeća se i drugih jezivih prizora iz logora.

– Mi, djeca, jeli smo travu…Tako izgladnjelim, donosili su veliki kazan vrelih pomija, otpadaka hrane i prosipali na zemlju. Borili smo se oko kaše, uzimali koje zrno ili komadić… Mnogi su ubrzo potom umirali, jer je u pomijama pomiješano tucano staklo. Moj brat je to vidio i upozorio me da ne jedem, nego da tih nekoliko zrnevlja i kaše, koje je donio u košuljici, preberemo i očistimo od stakla – ispričao je Nedeljko Goga, rekavši za sebe da je najmlađi živi logoraš iz Jasenovca.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Sebe iz tog vremena pakla i zla slikovito je opisao.

– Ja sam bio vreća kostiju. Samo oči u sredini glave. Koljena su izgledala kao lopte, a butine cijevi obložene kožom. Nisam mogao pričati. Imao sam tešku dizenteriju. Poslije rata liječio sam se na Tibetu i kojekuda po svijetu – priča on.

Susret sa nama, s Vrbaškom, taj glas kojeg smo donijeli iz njegovog zavičaja, Nedeljko je doživio veoma emotivno, kazao je Stanko Šinik.

– Drago mu je čuti za svoje selo. Kad god sam ga nazvao telefonom kazao je „da li si pred mojim vratima“… Time je pokazivao želju da dođemo, da budemo u kontaktu. Kod njega smo proveli izuzetne trenutke, razgovarali o zlim i dorbim vremenima, o ružnim logorskim sjećanjima i lijepim uspomenama iz našeg zajedničkog kraja – kazao je Šinik za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Nedeljko ima veliku želju da dođe ovdje, dodao je naš sagovornik, koja mu se nije ugasila ni poslije 40 godina. Tada je posljednji put bio ovdje.

– Ipak, vjerujem da on ima snage da ponovo, kada se ukaže prilika, dođe u Vrbašku. Svega se sjeća, naročito djetinjstva i mladosti, Drugog svjetskog rata, očeve pogibije na Kozari i majčinog proviđenja da su on i stariji brat Vaso živi u logoru, odakle ih je ona izbavila – ispričao je Šinik.

Milenko Vranić, predsjednik KUD „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške, pohvalio je svog komšiju Stanka Šinika zato što je u sjećanje sela vratio znamenitu ličnost, umjetnika kojim se ponose.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Mnogi Vrbaščani, posebno mlađi, nisu znali za Gogu. Ovaj događaj za nas je veoma važan, a njegov poklon će nas zauvijek sjećati na ovaj događaj i na našeg Nedeljka – rekao je Vranić.

Draginja i Milan Milunović, učitelji u penziji, te mještani Miroslav Ilišević, Danijela Rauš, Mile Macura, Milenko Golić, Nikola Zlojutro i drugi smatraju da je Gogino svjedočenje zabilježeno u filmu za njih dragocjen čas istorije. Ilija Grbić, predsjednik MZ Vrbaška, zalaže se za snažnije očuvanje umjetničkog djela i životne priče Nedeljka Goge.FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Miroslav Lajić, koreograf i inicijator mnogih akcija, kaže da je projekcija izazvala bujicu emocija.

– Osjećamo se, od sada, mnogo bogatijim, jer smo u potpunosti shvatili Nedeljkovu veličinu, privrženost svom selu i svjedočenju o patnjama kozaračke djece u logorima NDH-a – kazao je Lajić za Srpskainfo.

IMPRESIVNO UMJETNIČKO DJELO

Nedeljko Goga je rođen 1937. godine u Vrbaškoj pod Kozarom. Zajedno s bratom Vasom bio je u ustaškim logorima Jasenovac, Sisak i Stara Gradiška.

U Minhenu je završio studije slikarstva a u Beču skulpture. Nekoliko godina boravio je na Bliskom i Dalekom Istoku, a u Libiji radio portrete Moamera Gadafija. Uradio je monumentalne skulpture. Među njima su “Golub mira” u Frankfurtu, “Slang” u Švajcarskoj, “Kosovka” u Prizrenu, reljef “Logor” u Solunu, vinjetu na fasadi “Grčke kraljice” u Beogradu, brojne biste, plakete i zlatnike sa likom Tesle, Karađorđa, Skenderbega, Gadafija, Lenjina…

O Nedeljku je Stiven Spilberg snimio dugometražni film, a o njemu su pisali Dragoje Lukić (“Rat i djeca Kozare”) i Đorđe Dević u knjizi “Tako je bilo”.

Izvor: Srpska info