Naslovna Info Gradiška ‘Zimska pijaca’ u Gradišci – izobilje zdrave hrane Lijevče polja i...

‘Zimska pijaca’ u Gradišci – izobilje zdrave hrane Lijevče polja i Potkozarja

GRADIŠKA – Najkvalitetnija zdrava hrana iz Lijevče polja, Potkozarja i sa Kozare ponđena je u okviru manifestacije ‘Zimska pijaca’ u Gradišci.

Na desetak štandova svoje proizvode ponudili su povrtlari koji povrće proizvode na organski način, pčelari, uzgajivači aronije, proizvođači alkoholnih i bezalkoholnih pića i tvorci najljepših ručnih radova.

Svetozar Nikodinović u selu Kozara, najudaljenijem selu na ovoj planini proizvodi aroniju i med. On kaže da bismo danas trebali imati samo dva prioriteta.

-Proizvodnja zdrave hrane i natalitet su prioritet. Zašto da se trujemo. I ovako izumiremo. U mom selu Kozara ima dvadesetčetvero djece koja su zdrava , igraju se na svježem vazduhu, pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima, voze traktore i ne znaju šta je droga. Ako siđu u grad sve će biti drugačije. Apelujem na veći publicitet naših sela, pogotovo onih na Kozari, rekao je Nikodijević.

Željko Blagojević u Grbavcima, selu u Potkozarju proizvodi najbolju domaću rakiju, mlijeko, meso, povrće i voće, koje nemaju veze sa hemijskim preparatima. U Grbavcima je organizovao i ljetnu scenu gdje dolaze poznati glumci i muzički stvaraoci, otvorio je i dječije selo.

-Ne znamo šta imamo, jer stremimo samo za uvoznom robom. Tvrdim da potkozarska voda, vazduh ili voćka vrijede više od bilo kojeg slatkiša ili gaziranog napitka. Mi živimo u skladu sa prirodom i to želimo da proširimo i na ostale ljude. Želimo zdrave generacije, rekao je Blagojević.

Proizvode izložila i udruženja proizvžača zdrave hrane

Svoje proizvode izložilo je i Udruženje proizvođača ekološke i organske hrane ‘Eko bašta’, te još nekoliko udruženja i asocijacija koji su se vratili izvornoj poljoprivredi bez hemije.

Profesor Danko Cumbo već nekoliko godina i učenike, kojima predaje poljoprivredne premete, približava zdravoj hrani.

-Naša misija je da proizvodimo i propagiramo zdravu hranu i zdrav život. Postavimo sebi pitanje, zašto djecu, pa i sve druge ljude hraniti nezdravom hranom, zašto ne razviti kult proizvodnje ekološke i organske hrane. Naše udruženje je upravo zbog toga osnovano, rekao je Cumbo.

‘Zimska pijaca’ postaje tradicija u Gradišci

Jovana Galić, direktorica ‘Gradske tržnice’ u Gradišci kaže da je namjera preduzeća da zelena pijaca bude mjesto gdje će se kupovati domaća zdrava hrana.

-Ovo je poruka i proizvođačima i potrošačima da nam je na prvom mjestu zdravlje ljudi. Želimo da damo prednost zdravoj hrani, da pružimo šansu dobrim proizvođačima koji ne robuju velikim prinosima na uštrb kvaliteta i zdravlja ljudi. Ukorak sa zdravom hranom treba da ide i proizvodnja ručnih radova koji su dio naše tradicije. Ova manifestacija će postati tradicionalna i biće uvod u velike praznike koji nam dolaze, rekla je Galićeva.

Brojni posjetioci danas su po popularnim cijenama mogli kupiti prehrambene artikle, pića i ručne radove, ali i degustirati domaće proizvode, kuhano vino i rakiju i zdrave sokove.
Ideja organizatora je da ‘Zimska pijaca’ postane uvod u praznične dane, te da bude od koristi i proizvožačima i potrošačima. Sudeći po današnjoj reakciji kupaca i posjetilaca u tome se već uspjelo prvoga dana.

Foto galerija: