Naslovna Info Gradiška Zeničanin: Pitku vodu nedopustivo koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina

Zeničanin: Pitku vodu nedopustivo koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina

GRADIŠKA – Potrošnja vode na području Gradiške u ljetnim mjesecima povećana je za 30 do 40 odsto, osim u dijelu Potkozarja gdje je potrošnja za čak četiri i po puta veća od uobičajene, zbog čega je uposljednjih petanaest dana na snazi redukcija isporuke vode za mjesne zajednice Turjak, Grbavci, Jurkovice, Ćelinovac, Jazovac, Miljevići i Kijevci, rekao je direktor gradiškog „Vodovoda“ Sandro Zeničanin, gostujući u emisiji „Aktuelno” Radio Gradiške.

Zeničanin je istakao da vode uvodo izvorištu Žeravica ima sasvim dovoljno i da 99 odsto korisnika ima redovno snabdjavanje, a da na navedenom području sa 150 do 200 korisnika problem predstavlja prekomjerna i neadekvatna potrošnja pitke vode, česti prekidi u isporuci električne energije i tehnički neispravno izgrađen lokalni vodovod.

Najviše problama su imali potrošači u mjesnoj zajednici Grbavci i prije nekoliko dana je sistem vodosnabdjevanja ponovo uspostavljen, a trenuno su na snazi obustave u toku dana za ostala naselja.

“Imali smo i prekide u elektrosnabdjevanju sistema koji dopunjava rezervoare na tom području, dva puta po 12 sati, zbog čega je bilo i nemoguće obezbjediti redovnost u isporuci vode. Ipak, najveći problem je što je potrošnja povećana iza četiri i po puta“, naglasio je Zeničanin.

On je naveo da je 2013. godine „Vodovod“ preuzeo upravljenje nad izgrađenim cjevovodom u ovom dijelu Potkozarja u dužini od 138 kilometara, koji nije urađen tehnički ispravno igrađen je po nepristupačnim terenima, kroz voćnjake, šume, plastenike i druge poljoprivredne površine. Tu postoji i nelegalna potrošnja vode, te prekomjerna legalna potrošnja preko vodomjera, a problem je što se sistem vodosnabdjevanja ne projektuje kao zalivni sistem za poljoperivredne površine, nego isključivo za snabdjvenje vodom za osnovnu ljudsku upotrebu. Građani na tom području zalijevaju poljoprivredne povrišne noću što dovodi do toga da se svi rezervaoari isprazne“, dodao je Zeničanin.

On je izrazio nadu da će građani prihvatiti apel da racionalno troše vodu i da će se za nekoliko dana i na ovom potručju uspostaviti redovno vodosnabdjevanje.

Zeničanin je zaključio da je pitku vodu nedopustivo koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina, te da, kako bi to spriječili, u gradiškom „Vodovodu” razmišljaju o uvođenju tarifnog sistema prema kojem bi cijene utrošene vode iznad prosječne, od pet kubnih metara po članu domaćinstva, bila znatno skuplja od trenutne.

Izvor: Radio Gradiška