Naslovna Info Gradiška ZDRAVO, A ISPLATI SE: Voće i povrće dodatni izvor prihoda u Gradiški

ZDRAVO, A ISPLATI SE: Voće i povrće dodatni izvor prihoda u Gradiški

GRADIŠKA – Na godinama zapuštenim parcelama koje su sami uredili penzioneri i radnici u gradiškom kraju sve više proizvode voće i povrće, popravljaju tako kućni budžet i ujedno obezbjeđuju zdravu hranu.

Osim ekonomskog aspekta, rad u malim voćnjacima i baštama za njih djeluje relaksirajuće, kažu sagovornici Srpskainfo, jer time prirodi vraćaju izgubljenu ljepotu.

I voćnjak i ribnjak

Ranko Trifunović, vodoinstalater zaposlen u gradiškom „Vodovodu“, uredio je stari voćnjak i zasadio novi. Na zapuštenom imanju u Jazovcu on je izgradio i ribnjak, pored kojeg provodi mnogo vremena.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Iz Gradiške, gdje stanujem, ovdje dolazim dva puta sedmično, ponekad i češće. Posljednjih nekoliko godina mnogo sam uradio, iskrčio šiblja, trnja, uredio pristupne puteve i počeo saditi voće. Svake godine moj voćnjak je veći, bogatiji novim vrstama. Imam više od stotinu mladih stabala kruške, jabuke, šljive, lješnika, dunje, trešnje breskve, grožđa, oraha, aronije… – kazao nam je Trifunović, odlučan da svoj voćnjak svake sezone obogati i proširi.

– Ovdje se prije nije moglo proći bez čizama i kacige, tuda nije mogao proći ni lovački pas. Iskrčio sam i stari voćnjak, a od trnja i šipražja oslobodio davno zasađene trešnje, višnje, jabuke i kruške – objašnjava Trifunović odluku da uredi zapuštene voćnjake i njive.

– Povod da se uopšte upustim u ovu svojevrsnu avanturu bile su trešnje u komšiluku, u Gradiški. Moja djeca su ih poželjela i to me podstaklo da se vratim u selo. Zato sam, radi njih, ali i radi sebe, odlučio da zasadim trešnje u rodnom kraju, da tim slatkim voćem počastim i drugu djecu – navodi Trifunović za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Srećan je zbog svog voćnjaka, ribnjaka, bašte s povrćem u zavičaju, u podnožju Kozare.

– Lijepo mi je ovdje, prvo pogledati biljke koje bujaju, ribu koja se praćaka u ribnjaku, mali rasadnik oraha, šumu i livadu – kaže Trifunović.

Grane se savile od roda

Rade Vidović (80), penzioner iz Krajčinovca, ima bogat rod voća i povrća. Njegove kruške, šljive, jabuke su rodile, a paradajz, paprika, lubenice su veoma krupne i sočne.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Kod velikih proizvođača voće je podbacilo, a kod mene se grane savile i polomile od roda. U bašti imam svega. To sam samostalno uradio, voćnjak i baštu njegujem, zalivam, prihranjujem… Imam zdrave plodove iz svoje bašte, siguran u kvalitet, a pošteđen sam odlaska u grad u nabavku – rekao nam je Vidović, kojem mogu pozavidjeti mnogi u njegovom kraju.

Vlastitim zasadima on je istovremeno uštedio i pozamašnu sumu novca.

Povratak u prirodu, na mjesto gdje sam živio do 14. godine, kaže Ranko Trifunović, u meni budi snažnu emociju. Nadam se da će moje voćke poživjeti i da će sočni plodovi uvijek nekoga obradovati, a to je već dobro djelo kojim se ponosim, zaključio je naš sagovornik.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zabrinut je zbog dugog sušnog perioda, u strahu da se njegove voćke ne osuše, a ribnjak, ispunjen riječnom jeguljom, šaranom, linjakom, tostolobikom, amurom i drugim vrstama ribe, ne presuši.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović