Naslovna Info Zbog procedure u Hrvatskoj kasni tender za most na Savi

Zbog procedure u Hrvatskoj kasni tender za most na Savi

Banjaluka – Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je tenderska dokumentacija za izgradnju mosta na rijeci Savi u Gradišci gotovo pripremljena, ali da zbog procedura u Hrvatskoj tender neće biti raspisan prije kraja jula.

Topić je pojasnio da hrvatska strana po svojim procedurama ne može da objavi tender dok ne završi postupak dorade projektne dokumentacije, a zatim i reviziju te dokumentacije.

“Procedura u Hrvatskoj je takva da se na osnovu revizije podnosi zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i zahtjev za finansiranje od evropskih fondova, za što im treba još dva do tri mjeseca, što znači da ne možemo pokrenuti tendersku proceduru prije kraja jula, s tim što ćemo se truditi da to skratimo bar za mjesec, ako bude ikako moguće”, rekao je Topić Srni.

On je naglasio da su radovi na dionici auto-puta “9. januar” od Drugovića do Prnjavora u punom jeku, da se uslovi za rad odlični, te da je planirano da kompletna dionica bude završena ovog ljeta.

“Od velikih poslova privodimo kraju radove na nasipima. Preostalo je asfaltiranje, iako je veliki dio trase već pod jednim ili dva sloja asfalta. Osim toga, imamo malo više radova na tunelu u Potočanima i naselju Okolica u Prnjavoru, gdje je čvor sa dosta infrastrukturnih pravaca, koji se ukrštaju i to su tačke koje će zahtijevati najviše posla i najviše vremena”, istakao je Topić.

Prema njegovim riječima, prvi sljedeći izvjestan projekat je izgradnja prve dionice Koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku. Projekat za ovu dionicu već je pripremljen, a krajem godine potpisan je i ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, vrijedan 70 miliona evra.

“Riječ je o dionici auto-puta od Johovca do Rudanke, odnosno od Tovire do Kostajnice duge sedam kilometara, sa izgradnjom dvije petlje. Priprema ide u tri pravca, od kojih je jedan završetak eksproprijacije na terenu, a drugi raspisivanje tendera i izbor izvođača”, pojasnio je Topić.

On je dodao da treći pravac podrazumijeva da zajedničke institucije na nivou BiH ratifikuju potpisani sporazum o kreditnom zaduženju da bi sredstva bila efektivna i da bi mogli da ih povlače.

“Računamo da će sve da se završi u toku ljetnih mjeseci, da bi krajem ljeta potpisali ugovor i pripremali se za radove”, napomenuo je Topić.

On je dodao da su najviše napredovale pripreme i pregovori sa kineskim kompanijama o auto-putevima Banjaluka-Mlinište i Banjaluka-Prijedor.

“Sa auto-putem prema Mliništu smo u zastoju jer je finansijski model od samog početka bio preferencijali kredit državne banke Kine koji zahtijeva garanciju BiH, gdje još nismo dobili saglasnost, zbog čega se na tom projektu u posljednjih godinu dana nije ništa dešavalo”, rekao je Topić.

Topić je dodao da će se “Autoputevi Srpske”, u slučuju da izostane podrška sa nivoa BiH, okrenuti modelu koncesije, kao što je to u slučaju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” istakao je da su u toku razgovori za dionice auto-puta od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine, kao i za dva brza puta, gdje je u toku projektovanje.

“Riječ je o brzom putu od Sarajeva do Višegrada i granice sa Srbijom, gdje je urađen idejni projekat i ide se u izgradnju glavnog projekta, što se finansira grant sredstvima Evropske komisije”, naglasio je Topić.

On je dodao da je raspisan tender za izbor projektanta za brzi put od Bijeljine, preko Zvornika i Vlasenice do Sokoca, što bi u toku ljeta trebalo da bude okončano, te da izabrani projektant počne sa projektovanjem.

Srna