Naslovna Info ZBOG ALERGIJA NA SUNCE I UJED INSEKATA POVEĆAN BROJ PACIJENATA U DOMOVIMA...

ZBOG ALERGIJA NA SUNCE I UJED INSEKATA POVEĆAN BROJ PACIJENATA U DOMOVIMA ZDRAVLJA U RS

U domovima zdravlja u RS česti su slučajevi pacijenata s alergijama na sunce i alergijama na ujed insekata, a simptomi su jače crvenilo kože, svrab, a u najtežim slučajevima simptomi gušenja.

Ipak, kako kažu ljekari, taj broj pacijenata s alergijama na sunce je manji nego prošle godine zbog čestih kiša, ali savjetuju osjetljivim osobama da se ne izlažu kad je jako sunce od 10 do 17 časova.

Načelnik službe Hitne pomoći u Domu zdravlja Gradiška, Zlatko Kotaraš, potvrdio je da su ujedi insekata najčešći u ljetnim mjesecima, u junu, julu i avgustu. U najvećem broju slučajeva to su lokalne reakcije, na mjestu ujeda insekta, u vidu otoka, crvenila i bola, dok je manji broj ljudi alergičan i kod njih se javljaju alergijske reakcije u vidu osipa po tijelu i u najtežem slučaju napad i gušenje, istakao je Kotaraš i dodao da se najčešće radi o reakcijama na ujed pčele, ose, i stršnjena. Kotaraš preporučuje građanima da, kada borave u prirodi budu oprezni, zaštićeni i adekvatno obučeni, a u slučaju ujeda insekta da prate reakciju i da se po potrebi jave ljekaru. Osim alergija na ujed insekata, javljaju se pacijenti alergični na polen i druge alergene.