Naslovna Info Gradiška Završeno snimanje filma o Lepoj Radić: Oživljeno sjećanje na heroinu iz Drugog...

Završeno snimanje filma o Lepoj Radić: Oživljeno sjećanje na heroinu iz Drugog svjetskog rata (FOTO)

GRADIŠKA – U produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška završeno je snimanje dokumentarno-igranog filma o Lepoj Radić, narodnoj heroini iz Drugog svjetskog rata.

Film je, najvećim dijelom snimljen u Gašnici, njenom rodnom selu te susjednoj Bistrici, Gradški, Banjaluci i još nekim mjestima.

U filmu o Lepoj, pored ostalih, govori njena sestra od strica Milica Radić te Đuro Čičić, koji je Lepu poznavao. Autor filma je istoričar Bojan Vujčić. Narator je profesor Borivoje Milošević, ulogu Lepe tumačila je glumica Dana Poletan a njenu sestru Darinku Radić igra Dragana Arsenić. Reditelj je Boško Krljaš, snimatelji su Zoran Pilipović i Danijel Špadić, a montažer Goran Puzić.

– Zadovoljni smo filmom, snimanje je teklo po planu. Vjerujem da će montaža biti završena u dogovorenom roku i da će publika u Gradiški ovaj film moći premijerno da vidi 10. juna, na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja. To je dan početka ofanzive na Kozaru u drugom svjetskom ratu – izjavio je Bojan Vujčić za Srpskainfo.

Lepa Radić je jedna od najmlađih narodnih heroina Jugoslavije. Rođena je 19. decembra 1925. godine, u slobodarskoj porodici Radića, u Gašnici kod Gradiške. U ratu je pokazala neviđeni heriozam, požrtvovanost i liderske sposobnosti.

Početkom 1943. godine, tokom 4. neprijateljske ofanzive, u Podgrmeču je predvodila zbjeg ranjenika i stanovništva. Zarobili su je Nijemci. U Bosanskoj Krupi je obješena 11. februara 1943. godine. Za narodnog heroja Jugoslavije proglašena je 20. decembra 1951. godine. Od tada je postal simbol otpora u svijetu.

Dragoje Lukić napisao je u knjizi “Rat i djeca Kozare” kako je Lepa sjedila na klupici pod lipom iznad djedove kuće i čitala neku od zabranjenih knjiga dobijenih od strica. Odmah nakon aprilskog bombardovanja i ulaska njemačkih trupa, Lepa je od strica Vladete saznala za pripreme oružanog ustanka te se odmah uključila u rad, pomažući stricu da sakrije oružje prikupljeno od jugoslovenske vojske koja je prije toga kapitulirala.

Lukić piše da su Vladeta i Lepa noću čistili puške u Jankovića gaju, pod metalnim sjajem mjesečine. Čim je u julu podignut ustanak na Kozari, u partizane su otišli Lepin otac, stričevi Vladeta i Voja, i strina Jovanka. U Gradiški su, podstaknuti ovim inicijativama, odlučili da odaju počast Lepoj Radić, narodnom heroju svoga kraja, čija bista se nalazi u gradskom parku.

Izvor: Srpska info