Naslovna Info Završena prva faza izgradnje doma u Kukuljama, proslavi prisustvovao i predsjednik Milorad...

Završena prva faza izgradnje doma u Kukuljama, proslavi prisustvovao i predsjednik Milorad Dodik

GRADIŠKA – Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, prisustvovao je sinoć ceremoniji koja je organizovana u Кukuljama na kojoj je ozvaničen završetak prve faze izgradnje društvenog doma u koga je do sada uloženo oko 170 hiljada КM. Pomoć u izgradnji doma pružio je i kabinet predsjednika u više navrata, a poslednja u nizu donacija u iznosu od 20 hiljada maraka stigla je za nabavku stolarije.

Početna sredstva za izgradnju temelja u iznosu od 9 hiljada КM stigla su preko Agencije za agrarna plaćanja RS koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

kukulje-dom-ceremonija8a

Dodik je pred 400 okupljenih mještana poručio da su ovakvi objekti potrebni svakoj mjesnoj zajednici kako bi mladi imali gdje da se okupljaju i provode slobodno vrijeme.

„Svjedoci smo da je omladina sve više zaokupljena društvenim mrežama, a to nije dobro jer se na taj način gubi duh zajedništva. Ovakve investicije treba da predstavljaju motiv mladima da ostanu na selu i ovdje zasnuju svoje porodice“, istakao je Dodik.

kukulje-dom-ceremonija1a

On je podsjetio na brojne investicije koje su urađene u ovom kraju, poput asfaltiranja puta od Razboja do Laktaša i dodao da će se na tome nastaviti i u narednom periodu kako bi se poboljšao kvalitet življenja na ovom području.

Izgradnja doma traje već dvije godine, a inicijator je bio odbornik SNSD u Skupštini opštine Srbac, Radojica Vidović, koji je pohvalio mještane Кukulja jer su u donacijama i građevinskom materijalu prikupili skoro 30 hiljada maraka.

„Кapacitet doma je oko 350 mjesta i predviđeno je da se ovdje organizuju razna okupljanja mještana, kako u radosti tako i u žalosti. Ali prvenstveno će koristiti КUD-u „Đerdan“ iz našeg sela koji je konačno dobio prostor za treninge i koncerte. Кancelarije za rad u domu će imati i savjet mjesne zajednice“, istakao je Vidović koji je na nedavno završenim lokalnim izborima dobio još jedan odbornički mandat.

Vidović je dodao da uskoro počinje i naredna faza izgradnje koja podrazumijeva postavljanje keramike, uređenje fasade, nabavku stolova i stolica i izgradnju parking prostora, te pozvao prisutne da uzmu učešće i pomognu izvođenje radova.

Novoizabrani načelnik opštine, Mlađan Dragosavljević, rekao je da je ovo pravi primjer kako mještani slogom i jedinstvom mogu uraditi nešto korisno za lokalnu zajednicu.

“Zahvaljujem mještanima što su podržali ovaj projekat koji će biti koristan mladima i svim građanima Kukulja. Posebno zahvaljujem Kukuljčanima što su podržali odbornike SNSD na lokalnim izborima i tako omogućili da naša odbornička lista ostvari najbolji rezultat u Republici Srpskoj. Kad preuzmemo rukovođenje opštinom trudićemo se da opravdamo povjerenje svih vas”, istakao je Dragosavljević.

Sinoćnjoj svečanosti su prisustvovali direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja i direktor Agencije za agrarna plaćanja Mladen Obradović, koji su porijeklom iz Kukulja.

U svom obraćanju, Trkulja je rekao da je ovo hrabar poduhvat grupe građana koji su prije dvije godine pokrenuli ovu inicijativu, iako finansijska situacija u društvu nije bila na zavidnom nivou.

“Bilo je to vrijeme prepuno izazova, ali se pokazalo da je to moguće ostvariti. Danas smo dobili zaista impozantan objekat koji će služiti za mnoge namjene. Potrudiću se da ovdje dovedem poznate stručnjake koji će održati edukacije iz oblasti poljoprivredne proizvodnje kako bismo unaprijedili ruralni razvoj ovog kraja”, istakao je Trkulja koji je često pomagao akcije mještana ovog kraja i držao edukacije za najmlađe o zdravoj ishrani.

Pored ovih gostiju, učešće u proslavi su uzeli i novoizabrani načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, poslanica Narodne skupštine RS Snježana Kelečević, direktor Garantnog fonda RS Radivoje Krčmar, sadašnji načelnik opštine Srbac Drago Ćirić, sadašnji i novoizabrani odbornici Skupštine opštine i drugi gosti.

Na sinoćnjoj manifestaciji organizovana je i tombola, a kupovinom listića prisutni su mogli pomoći opremanje doma i nabavku narodnih nošnji za KUD “Đerdan”. Održan je i kratak nastup ovog kulturno-umjetničkog društva čiji članovi su priredili iznenađenje svom predsjedniku Radojici Vidoviću i poklonili mu tortu za 44. rođendan koji je proslavljao tog dana.

Vidović je jedan od najvećih aktivista i humanista u cijeloj opštini. pomogao je mnogim socijalno ugroženim porodicama, što u novcu, što u hrani, higijeni i namještaju, a svake godine obraduje božićnom pečenicom barem jednu porodicu.

Prije četiri godine je inicirao izgradnju novih svlačionica za FК Mladi Кrajišnik, a prije tri godine su njegovom zaslugom asfaltirana dva nova igrališta u krugu škole. Pomogao je i da se izvrši sanacija mokrog čvora u školi, a redovno obraduje prvačiće novim školskim torbama i đačkim priborom.

Iz organizacionog odbora upućuju zahvalnost većim donatorima koji su pomogli izgradnju društvenog doma, a to su:
– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
– Opština Srbac i načelnik Drago Ćirić
– Agencija za agrarna plaćanja RS koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
– Firma Beli Borna i vlasnik Ljubomir Vidović
– Opštinski odbor SNSD i predsjednik Mlađan Dragosavljević
– Direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović
– Ostoja i Darko Sekimić iz Кosjerova
– Pantelić kop iz Glamočana
– Hidrokop Razboj
– DOO Zrnić Razboj
– Radenko Prodanović
– Poljoprivredna apoteka Borik Кukulje
– Dobrila i Dragan Mikić iz Srpca
– Saša i Neđo Ilić iz Srpca
– Dijana tekstil Srbac
– Bojana Miholjčić iz Srpca
– Roštiljnica Кrljo iz Topole
– Garantni fond RS i direktor fonda Radivoje Кrčmar
– Novoizabrani načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić
– Poslanica Narodne skupštine RS Snježana Кelečević

te mještani Kukulja koji su manjim i većim učešćem donirali oko 30 hiljada maraka.

Majstori koji su obavljali radove: Sveto Balaban iz Kosjerova, Milorad Džepina, Dragiša Šašić i Đuro Ćurlik iz Kukulja.

Izvor: srbac-rs.com