Naslovna Kultura Izložbe ZAVRŠENA 17. LIKOVNA KOLONIJA „GRADIŠKA 2019“ (FOTO)

ZAVRŠENA 17. LIKOVNA KOLONIJA „GRADIŠKA 2019“ (FOTO)

GRADIŠKA – Na jezeru Laminci kod Gradiške zatvorena je šestodnevna Likovna kolonija „Gradiška 2019“ ,koja je okupila deset eminentnih slikara iz Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Novog Grada, Niša i Novog Sada.

Iz kista vrhunskih umjetnika nastalo je preko 20 umjetničkih slika, koje su inspirisane prekrasnim prirodnom ambijentom jezera Laminci.

Učešće na ovogodišnjoj likovnoj koloniji su uzeli Miodrag i Mirjana Anđelković iz Niša, Emilija Boroja iz Novog Sada, Maja Bojić iz Prijedora, Sanja Umićević iz Novog Grada, Jelena Maleš iz Banjaluke, te Mile Sredojević, Mladen Stajčić, Ognjen Tepavčević i Aleksandar Obrenović iz Gradiške.

Zamjenica gradonačelnika Gradiške, Dragana Ilić koja je prisustvovala zatvaranju likovne kolonije istakla je da ova lokalna zajednica za kulturu iz budžeta godišnje izdvaja 1,2 miliona maraka.

Ilićeva je dodala da su u toku radovi na renoviranju depoa u Kulturnom centru gdje će biti smještena i umjetnička djela sa ovogodišnje Likovne kolonije u Gradišci.

-Likovnom kolonijom zvanično je završeno i “Gradiško ljeto 2019”, u okviru kojeg je održano više od 30 različitih manifestacija na području grada – istakla je Ilićeva.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiške Milovan Čikić je istakao da se posljednjih nekoliko godina gradiška likovna kolonija održava u predivnom ambijentu jezera „Laminci“, koji je neiscrpan izvor inspiracije za umjetnike, dodajući da je tema kao i izbor slikarske tehnike bila slobodan odabir svakog učesnika.

Čikić je zahvalio Kulturnom centru, Zavičajnom muzeju, Turističkoj organizaciji i Gradu Gradiška na podršci i pomoći u organizaciji Likovne kolonije “Gradiška 2019”.

Ambijentom je bio očaran i slikar Miodrag Anđelković iz Niša.

– Veoma sam srećan što sam dio ove kolonije jer gajim veliku ljubav prema Republici Srpskoj. Ovom pejzažu smo se dva dana čudili. Gotovo da je izašao iz četke Kloda Monea. To je klasičan pikturalan pejzaž – objasnio je Anđelković.

Anđelković u svojim radovima najčešće kombinuje akvarel, pastel i kineski tuš kao posebnu tehniku, za koju kaže da predstavlja sam vrh slikarstva.


Jedan od deset učesnika je i akademska slikarka Maja Bojić iz Prijedora.

– Nekada imam unaprijed isplanirano i zamišljeno kako bi to djelo trebalo da izgleda, ali često se desi promjena kao sada jer je ovo mjesto raj za umjetnike – istakla je Bojićeva te dodala da joj je izuzetna čast što učestvuje na koloniji u Gradišci.

Slikar Mladen Stajčić iz Gradiške redovni je učesnik gradiške likovne kolonije, gdje upravo najveću inspiraciju ima među hrastovima i jasenjem, ali ove godine je odlučio da koloniji podari sliku rijeke Save.

– Ovaj kraj je veoma inspirativan i gdje god se okrenete naći ćete novi motiv za slikanje. Ko dođe jednom na ovo mjesto, obavezno dođe ponovo. Ipak, ove godine sam odlučio da naslikam jedan motiv naše ljepotice, rijeke Save – kazao je Stajčić. 

Tradicionalano za sve posjetioce završne večeri Likovne kolonije „Gradiška 2019“ na jezeru “Laminci” upriličena je mini izložba nastalih umjetničkih djela.

Izložba slika sa 17. Likovne kolonije ”Gradiška 2019”, biće upriličena u okviru manifestacije “Gradiška jesen”.