Naslovna Kultura Završen Dukafest: Nagrađeni autori iz Holandije i Njemačke

Završen Dukafest: Nagrađeni autori iz Holandije i Njemačke

BANjALUKA – Film “Do kraja svijeta” /Till The END OF The World/ holandskog autora Florens Bouvi proglašen je za najbolji igrani film Međunarodnog festivala studentskog filma “Dukafest”, koji je u nedjelju završen u Banjaluci.

Najbolji dokumentarni film je ostvarenje “Krik Apalača” /Appalachian Appalachian Holler/ njemačkog autora Matijasa Laveckog.

Na “Dukafest”, koji se otvoren 21. novembra, prijavljeno je oko 1.500 filmskih studentskih ostvarenja iz oko 90 zemalja, a prikazano je 50 filmova.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je na inicijativu resornog ministarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti pokrenuta ideja o obnavljanju festivala studentskog filma.“Konstatovali smo da Republici Srpskoj nedostaje ovakva vrsta festivala, jer studentski film pruža priliku mladim ljudima da predstave široj javnosti svoj rad”, navela je Đakovićeva na zatvaranju Festivala.

Prema njenim riječima, ovaj festival je pratio strateške ciljeve Ministarstva prosvjete i kulture i pokazao da se saradnjom obrazovnih institucija i nevladinog sektora može napraviti dosta toga važnog za kulturu Republike Srpske.

“Mi raspolažemo mladim i perspektivnim kadrom i da bi ti mladi kadrovi postali kvalitetni umjetnici, treba im pružiti priliku. Upravo takve prilike pružaju i studentski festivali”, navela je Đakovićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je ovo važan festival jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena studentskim filmovima.

Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne samo studenata Akademije.