Naslovna Info Gradiška Završen 27. šahovski memorijal „Sveto Guskić“: Pobjednik turnira Vladimir Subotić (FOTO)

Završen 27. šahovski memorijal „Sveto Guskić“: Pobjednik turnira Vladimir Subotić (FOTO)

GRADIŠKA – Dodjelom nagrada najuspješnijim šahistima u Donjim Podgrdacima kod Gradiške danas je završen dvodnevni 27. Memorijalni šahovski turnir “Sveto Guskić”.

Igralo se po švajcarskom sistemu, a za regularnost takmičenja bio je zadužen šahovski sudija Dimitrije Grčić.

Nakon sedam odigranih kola, treće mjesto je zauzeo LJupko Mikić, drugo mjesto majstor Ilija Subotić, a novi šampion postao je Vladimir Subotić, koji je poslije 12 godina ponovo osvojio ovaj turnir.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Radislav Šljivar rekao je da je ove godine učestvovalo 35 šahista, i da je po prvi put turnir rejtingovan na FIDE RAPID listi, te da se igralo po švajcarskom sistemu.

On je pojasnio da na turniru pretežno učestvuju igrači iz potkozarskog kraja, te dodao da je na turnir pozvano deset mladih šahista koji će se takmičiti u zasebnoj konkurenciji po Bergerovom sistemu.

Šljivar je naglasio da se turnir organizuje u znak sjećanja na svog prijatelja, poginulog borca Vojske Republike Srpske Svetu Guskića, koji je slobodno vrijeme koristio za druženje uz partiju šaha.

Sveto je radio kao inženjer šumarstva u Šumskom gazdinstvu Gradiška, a osim šaha, igrao je i fudbal u „Slobodi“ iz Donjih Podgradaca.

Nagrađen je i najbolji među mlađim učesnicima turnira, dvanaestogodišnji Ranko Miholjčić iz Turjaka, kao i najstariji šahista Žarko Dončić i najmlađi Danko Škorić.

I ove godine Fondacija „Sveto Guskić“ nagradila je na prijedlog nastavničkog vijeća OŠ „Mladen Stojanović“, dvoje uspješnih učenika ove škole koji su lošijeg materijalnog statusa.

Članovi Organizacionog odbora turnira su na godišnjicu Svetine smrti, 8. februara, na njegovom grobu prislužili svjeće i položili cvijeće i posjetili porodicu Guskić.