Naslovna Kultura Izložbe Završen 15. saziv Likovne kolonije “Gradiška 2017” (Foto)

Završen 15. saziv Likovne kolonije “Gradiška 2017” (Foto)

GRADIŠKA – Na jezeru Laminci kod Gradiške sinoć je svečano zatvorena sedmodnevna Likovna kolonija „Gradiška 2017“ ,koja je okupila jedanaest eminentnih slikara iz Republike Srpske i Srbije.

Iz kista vrhunskih umjetnika nastalo je preko 30 umjetničkih slika, inspirisanih prekrasnim prirodnom ambijentom jezera Laminci.

Ovom prilikom, za sve posjetioce završne večeri Likovne kolonije „Gradiška 2017“ upriličena je mini izložba nastalih umjetničkih djela.

-Ovogodišnja likovna kolonija je naš mali jubilej, budući da je riječ o 15. Likovnoj koloniji u organizaciji ULUG-a. Zbirka dosadašnjh radova sa svih likovnih kolonija trenutno broji oko 150 umjetničkih slika i nalazi se u depou Kulturnog centra, gdje je i sjedište Udruženja likovnih umjetnika Gradiška – istakao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Griška Milovan Čikić.

On je naveo da do kraja godine planiramo popisati i objediniti zbirku.

-Odabrana djela zbirke se više neće moći ustupati, dok će ostala djela biti na raspolaganju Opštini Gradiška koja je generalni pokrovitelj svih dosadašnjih likovnih kolonija – Čikić.

Čikić je zahvalio Kulturnom centru, Zavičajnom muzeju i Opštini Gradiška na podršci i pomoći u organizaciji Likovne kolonije “Gradiška 2017”.

Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević rekao je da je produkt ovogodišnje likovne kolonije 30 vrhunskih umjetničkih djela koja su izuzetan dar našem gradu.

– Čast nam je ali i veliko zadovoljstvo što je učesnik kolonije “Gradiška 2017” bio akademski slikar Milan Matavulj iz Novog Sada, ali i mladi slikari iz okruženja koji se tek afirmišu i traže svoj prostor. Od ove godine sva umjetnička djela sa ovogodišnje kolonije ali i svih prethodnih gradiških likovnih kolonije idu pod sistemsku i pravnu organizaciju JU “Kulturni centar, te će biti smještena u depou Kulturnog centra. Njihova vrijednost iz godine u godinu raste, a sa ponosom možemo reći da imamo umjetnike čiji se radovi u svijetu procijenjuju na nekoliko hiljada evra – rekao je direktor Kulturnog centra Željko Blagojević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je Opština ove godine sa zadovoljstvom podržala 15. likovnu koloniju “Gradiška 2017”, ali i da će ubuduće podržavati ovu značajnu manifestaciju.

-Ovo je tradicionalna manifestacija u organizaciji ULUG-a, okuplja vrhunske likovne umjetnike koji stvaraju vrhunska umjetnička djela. Smatram da ova manifestacija treba da bude brend Gradiške, da se u budućnosti omasovi i dobije međudržavni karakter – istakao je Adžić.

Ovogodišnju likovnu koloniju organizovalo je Udruženje likovnih umjetnika Gradiške, uz podršku Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja, te uz pokroviteljstvo načelnika Opštine Gradiška.

Izložba slika sa 15. Likovne kolonije, biće upriličena u okviru manifestacije Gradiška jesen, krajem septembra u galeriji Zavičajnom muzeju.