Naslovna Kultura Izložbe Zavičajni muzej priprema nove izložbe, sljedeće godine počinje izgradnja manastira u Kijevcima

Zavičajni muzej priprema nove izložbe, sljedeće godine počinje izgradnja manastira u Kijevcima

GRADIŠKA – Nakon dva mjeseca obustave rada Zavičajnog muzeja Gradiška zbog pandemije virusa korona izložbeni prostor ove ustanove ponovo je otvoren za posjetioce od ponedjeljka 11. maja, od kada građani mogu da pogledaju izložbu 24 umjetnička djela mlade slikarke Nataše Gojković, koja je proglašena za najboljeg studenta slikarstva Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović rekao je da zbog zabrane masovnih okupljanja nije bilo zvaničnog otvaranja ove izložbe, te da i dalje nisu dozvoljene posjete građana u većim grupama, nego samo manjih grupa ili individualne posjete, uz obavezno korištenje zaštitnih maski i rukavica tokom boravka u muzeju.

Vujinović je istakao da je ova ustanova i u vrijeme obustave rada nastavila sa aktivnostima vezanim za realizaciju značajnih projekata i pripremu aktivnosti koje su vezane za obilježavanje 50 godina postojanja muzeja u Gradišci.

„Tim povodom već je puštena u štampu Monografija „50 godina muzejske djelatnosti u Gradišci“, koja će biti predstavljena 19. septembra, na dan kada je prije pedeset godina muzejska djelatnost u Gradišci započeta izložbom „Putevi pobjede“. Taj dan planirana je i izložba, a postoji mogućnost da bude organizovana i Akademija povodom ovog značajnog jubileja“, naveo je Vujinović.

On je dodao da ima još dosta novina u radu Zavičajnog muzeja, da su neka dešavanja morali pomjeriti, kao što je nastavak muzejskih radionica za djecu i završetak bronzane statue koja treba da bude postavljena na Trgu Veljka Čubrilovića.

„Zbog trenutne situacije moraćemo sačekati i sa otvaranjem trga, najvjerovatnije do septembra, kada planiramo da nastavimo i sa radionicama u muzeju i realizujemo najavljeni projekat „Muzej u koferu“, gdje je planirano da zajedno sa glumcima Gradskog pozorišta Gradiška obiđemo sve škole van grada“, dodao je Vujinović.

On je istakao da odnedavno Gradiška ima i nove nacionalne spomenike, Vrbaški grad u Gornjim Podgradcima sa srednjovjekovnom crkvom Svetog Đorđa, manastirište u Gornjim Kijevcima sa tri lokaliteta u cjelini, rimskom vilom „Vila Rustika“, srednjovjekovnim manastirom i dvije crkve brvnare.

„Novina je da je, nakon što je krajem prošle godine dokumentacija vezana za zemljište manastirišta predata u Eparhiju banjalučku, od strane njegovog preosveštenstva vladike Jefrema završeno je idejno rješenje buduće manastirske crkve i konaka. Grad Gradiška i Zavičajni muzej su dobili na uvid kako će izgledati taj kompleks i sada je u proceduri izrada projektne dokumentacije, koja bi trebala biti završena do oktobra, a očekujemo da će sljedeće godine biti osveštani temelji i započeta gradnja prvog manastira na području Gradiške“, naglasio je Vujinović.

On je dodao da Zavičajni muzej u narednom periodu planira da organizuje izložbe slika Branka Jungića i Milovana Čikića, izložbu pojmova „Bukvar Lijevča i Potkozarja“ i druge izložbe, kao što su tri izložbe autora iz Srbije, posebno jednog od najznačajnih srpskih slikara Save Šumanovića, čije će održavanje zavisiti od toga kada će biti potpuno otvorene granice.