Naslovna Info Gradiška Zavičajni muzej pokrenuo inicijativa za postavljanje spomenika svešteniku i narodnom poslaniku Dušanu...

Zavičajni muzej pokrenuo inicijativa za postavljanje spomenika svešteniku i narodnom poslaniku Dušanu Subotiću

GRADIŠKA – Zavičajni muzej Gradiška zajedno sa stručnim saradnikom Dariom Drinićem pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomenika svešteniku i narodnom poslaniku Dušanu Subotiću.

Spomenik bi  se trebao nalaziti u Spomen parka u blizini gradske fontane u Gradišci.

„Vrlo brzo smo se usaglasili oko mjesta gdje će spomenik biti. To je simbolično mjesto jer je Dušan Subotić tu dočekao Nikolu Pašića. Najveći dio oko finansija snosiće potomci prote Subotića, dok ćemo mi učestvovati u izradi medaljona“ rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Podizanje spomenika proti Dušanu Subotiću je vrlo značajno, jer je on bio jedna od važnih ličnosti u Gradišci u prvoj polovini 20 vijeka.

Kao uticajan čovjek u političkim krugovima kraljevine uspio je da Gradišku od orijentalne kasabe podigne u ozbiljnu i uređenu varoš.

Zavičajni muzej Gradiška će pored ove imati i drugih inicijativa za podizanje drugih spomenika.

Pokrenuli  su inicijativu  i za podizanje statue Veljku Čubriloviću.

Na narednoj sjednici SO Gradiška odbornici bi trebalo da iznesu svoj stav da li prihvataju inicijativu za postavljanje spomenika svešteniku i narodnom poslaniku Dušanu Subotiću.

gradiska.tv