Naslovna Kultura Filmovi Zatvorena Likovna kolonija Gradiška (FOTO)

Zatvorena Likovna kolonija Gradiška (FOTO)

GRADIŠKA – Izložbom slika danas je na Jezeru u Lamincima zatvorena 18. Likovna kolonija Gradiška.

Tokom tri dana deset  akademskih slikara iz Gradiške stvaralo je na slobodnu temu različitim tehnikama.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Gradiška, Milovan Čikić rekao je da se specifičnost osamnaestog saziva Likovne kolonije Gradiška ogleda u jubileju i proslavi punoljetsva, te radu u posebnim uslovima uzrokovanim pojavom virusa korona.

“Trudili smo se da ispoštujemo preporuke nadležnih institucija, slikali smo na otvorenom prostoru,a ove godine zbog nastalih okolnosti učešće su uzeli samo slikari sa područja Gradiške”, istakao je Čikić.

On je naglasio da je zadovoljan ovom kolonijom jer su kratkom periodu  nastala veoma kvalitetna umjetniča djela i dodao da će ona biti spremljena u depo Umjetničke galerije koja uskoro treba da bude završena.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Gradiška, Davor Glišić rekao je da Likovna kolonija predstavlja jednu od najatraktivnijih manifestacija  kada su u pitanju kulturna događanja na području Gradiške.

“Zahvaljujući organizatorima i Gradskoj upravi grada Gradiška i ove godine  na jezeru u Lamincima održava se Likovna kolonija i predstavlja prvu manifestaciju koja je ove godine održana javno u posebnim uslovima”, istakao je Glišić.

On je dodao da Gradska uprava prepoznaje značaj kulture i kulturnih dešavanja za koja iz budžeta godišnje izdvaja oko 1,2 miliona KM.

Na ovoj likovnoj koloniji prvi put učestvuju i Nikolina Šijan Đorđić, koja kaže da učeće na ovoj koloniji predstavlja prelijepo iskustvo i da je priroda veoma  ispirativna za rad.

Akademski slikar iz Gradiške Milan Jožić rekao je da je kolonija posebna po tome što se generacije gradiških slikara i umejtnika polako smjenjuju i učešća velikog  broja mladih slikara sa područja Gradiške.

Likovna kolonija Gradiška otvorena je u petak, 28.avgusta, a u ovogodišnjem sazivu učestvovali su akademski slikari: Renato Rakić, Slobodan Vidović, Mile Sredojević, Mladen Stajčić, Ljubo Marković, Ognjen Tepavčević, Aleksandar Obrenović, Milan Jožić i Nenad Balta.