Naslovna Info Gradiška Zastrašujući prizori: Šakali napali stoku u Orahovi

Zastrašujući prizori: Šakali napali stoku u Orahovi

GRADIŠKA – Dvadesetak ovaca na farmi Asima Šibića u Orahovi, selu na obroncima Prosare na sredini puta između Kozarske Dubice i Gradiške, poklali su i ranili šakali.

Prizori na modernoj farmi ovoga Orahovca su zastrašujući. Na sve strane mrtve ovce i jagnjad, a veliki broj ranjenih ovaca tumara po prostranim oborima.

Mještani Orahove i susjedne Gašnice su ubrzo stigli na poziv Šibića, a prema riječima iskusnog lovca Sejada Jahića na ovcama su karakteristične rane i ugrizi ispod uha na predjelu vrata.

– Uvjeren sam da se radi o krvavom piru šakala, koji su se namnožili u našim krajevima u posljednje vrijeme. Psi lutalice tako ne kolju. Šakali kolju za vrat i piju krv iz zadovoljstva.  Čujemo ih noću, oglašavaju se karakteristično, veoma ružno i jezivo. Žao nam je ovaca, ali i komšije Asima, koji je imućan čovjek i ne misli o visini štete, već o izmučenim životinjama, rekao je Jahić.

Petnaest ovaca je mrtvo ili eutanizirano i pokopano. Još desetak ovaca i jagnjadi je osakaćeno, tako da broj mrtvih grla nije konačan.

Na lice mjesta izašli su nadležni iz lokalne uprave i inspekcije.

Slični prizori zabilježeni su minule sedmice u obližnjim Grbavcima na imanju Željka Blagojevića, kada su šakali i psi lutalice poklali desetak ovaca.