Naslovna Info Zašto vas bole dojke i šta uraditi po tom pitanju

Zašto vas bole dojke i šta uraditi po tom pitanju

Čak do 70% žena u svijetu doživljava bol u dojkama, koji se zove mastalgija, u nekom trenutku njihovog života, a za to postoje mnogobrojni uzroci. Najčešći je uobičajena hormonalna promjena; međutim, ukoliko je ovo uzrok vašeg bola, on se onda najvjerovatnije javlja samo oko mjesečnice. Dosljedni bol u grudima najčešće se javlja poslije tridesete godine života, a najčešće u obliku oticanja ili osjetljivosti u obje dojke ili oštrog peckanja na jednom mjestu. Veoma rijetko, bol je znak raka dojke.

Bol u cijeloj dojci može značiti zadržavanje vode, što može biti povezano sa načinom ishrane. Neke žene osjećaju olakšanje nakon uzimanja vitamina B6 i suplemenata vitamina E sa dodatkom ulja noćurka. Druge, opet, osjećaju olakšanje nakon što ograniče unos soli i kofeina. Međutim, promjene u načinu ishrane ne funkcionišu uvijek same po sebi. U tim slučajevima, aspirin može biti od pomoći i bol može nestati u roku od nekoliko mjeseci. U svakom slučaju, prije uzimanja suplemenata ili drugih lijekova potrebno je da se posavjetujete sa doktorom ili farmaceutom.

Probadajući bol sugeriše cistu ili adenom dojke (benigni tumor). To se može otkriti ukoliko napipate kvržicu, ali cista ili adenom mogu biti duboko u dojci pa ih je nekada nemoguće napipati. Iako su uglavnom bezopasni, adenomi mogu povećati rizik od nastanka raka dojke. Nakon dijagnoze, koja se uspostavlja nakon urađenog ultrazvuka ili mamografa, ciste se mogu probušiti tankom iglom dok adenomi mogu zahtijevati operaciju.

Autor: minimagazin.info