Naslovna Info Zašto investirati u Gradišku?

Zašto investirati u Gradišku?

Gradiška je gradsko naselje i sjedište istoimene opštine u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Po popisu stanovništva iz 2013. godine opština Gradiška ima 49.196 stanovnika. Gradiška je pogranični grad između Republike Srpske (BiH) i Republike Hrvatske (EU). U samom centru grada nalazi se jedan od najprometnijih graničnih prelaza. Zbog blizine granice i povoljnog geografskog položaja ovaj grad u posljednje dvije decenije je omiljena shopping destinacija stanovnika sjeverozapadnog dijela Hrvatske i Slovenije.

Danas, najveći broj zaposlenih u Gradišci bavi se uslužnim djelatnostima i to trgovinom i ugostiteljstvom.

Pored velikog broja supermarketa u gradu se nalazi i velika pijaca neprehrambene robe. Gradiška spada među najrazvijenije opštine u Republici Srpskoj sa društvenim, ekonomskim, fiskalnim i upravnim potencijalom. Sa stopom zaposlenosti domaćeg stanovništva koja je iznad republičkog prosjeka, kao i svakodnevnim prilivom stanovnika iz EU koji u Gradišku dolaze radi sveobuhvatnog šopinga, otvorila se potreba za dnevnom, sedmičnom i vikend kupovinom, koju će otvaranje retail parka u potpunosti ispuniti.
Gradišku prije svega odlikuje neposredna blizina autoputa kroz Hrvatsku uz koji se nalazi granični prelaz, čime je omogućena svakodnevna fluktuacija velikog broja stanovnika EU koji Gradišku doživljavaju kao tržišni centar regije.

10 RAZLOGA ZA INVESTIRANJE U GRADIŠKU

  • Strateška lokacija na granici sa Evropskom Unijom – Gradiška posjeduje najbolji geografski položaj u čitavoj BiH.
  • Jednostavan pristup međunarodnim tržištima – Čvorište poslovnih puteva na Balkanskom poluostrvu.
  • Sigurnost u poslovanju – Potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.
  • Povoljan zakonski okvir za strana ulaganja – Transfer profita oslobođen je od plaćanja poreza, strane investicije izuzete od plaćanja carine na opremu koja je predmet ulaganja.
  • Najveći tranzitni granični prelaz u BiH međunarodnog karaktera – Godišnji promet od preko 1.000.000 putničkih i 100.000 teretnih vozila.
  • Najniži porez na dobiti u Evropi od 10% i PDV od 17% – Značajno niži troškovi poslovanja nego u zemljama EU.
  • Kompetitivna i kvalifikovana radna snaga – Najviše dostupne radne snage u oblasti lake industrije, prerađivačke, trgovine i zanatstva.
  • Uređena infrastruktura uz izrazito povoljne operativne troškove poslovanja – Niži troškovi električne energije, komunalnih usluga, telekomunikacija…
  • Proaktivna i fleksibilna administracija – Ubrzane procedure registracije preduzeća i izdavanja dozvola.
  • Podrška Centra za investitore.