Naslovna Info Gradiška Zarazne bolesti na farmama u Gradiški

Zarazne bolesti na farmama u Gradiški

Uzbuna među veterinarima

GRADIŠKA – Na nekoliko farmi u gradiškoj opštini otkrivena su zarazna obolenja goveda, konstatovano je u inspekcijskom izveštaju o kojem je raspravljala SO.

 

Reč je o leptospirozi, tuberkolozi, brucelozi, kju groznici i parabrucelozi registrovanim na nekoliko lokacija. Zabrinjava podatak da je bruceloza u junu otkrivena i kod jednog pacijenta u Domu zdravlja koji je bio u kontaktu sa bolesnom stokom.

Na zahtev opštinske inspekcije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva formiralo je komisiju za procenu štete a zaražene životinje poslane na sanitarno klanje. Uništeno je 850 kilograma mesa i 420 kilograma iznutrica.

Željko Sladojević, odbornik u lokalnom parlamentu i jedan od vodećih veterinarskih stručnjaka u regionu, upozorio je da epidemiloška situacija, na osnovu izveštaja koji obuhvata prvu polovinu tekuće godine, uopšte nije bezazlena.

-Vrlo su opasne bolesti navedene u izveštaju. Zato je neophodno poboljšati nadzor inspekcije u klaonicama u interesu zaštite zdravlja stanovništva, konstantno pratiti stanje a o nalazima obaveštavati javnost – kazao je Sladojević.

On smatra da veliki problem takođe predstavlja klanje životinja u domaćinstvima, gde izostaje bilo kakva kontrola. To često dovodi do teških posledica po zdravlje stranovništva.

-Opštinski inspektori moraju na tržnicama i drugim mestima obratiti veću pažnju na promet mesa i mesnih prerađevina – upozorio je Željko Sladojević dajući povoda u Skupštini opštine za temeljitiju raspravu na ovu temu.

Odbornik Ljubiša Igumanović smatra da inspekcijski izveštaj treba shvatiti krajnje odgovorno te preduzeti hitne mere na suzbijanju zaraze.

-Broj goveda i farmera kod kojih je dijagnostikovan spektar zaraznih bolesti nije veliki. Međutim, mogućnost širenja na ljude uvek postoji i to treba stalno imati na umu – kaže Igumanović. Inače, veterinarski inspektori nisu preterano zabrinuti. Oni su, u inat navedenim podacima konstatovali da je „epidemiološka situacija relativno povoljna“.

ATF:

Zaraženo 26 osoba

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja dijagnostikolavala je zarazne bolesti  kod 26 osoba koje rade u restoranima, bave se proizvodnjom i prometom hrane. Njima je zabranjeno rukovanje životnim namirnicama sve dok ne budu imali uredne lekarske nalaze. Osim toga, uništeno je više od 8.000 kilograma higijenski neispravne hrane.

Milan Pilipović