Naslovna Info Gradiška Zaratili sindikat i direktor Doma zdravlja Gradiška

Zaratili sindikat i direktor Doma zdravlja Gradiška

Gradiška – Neslaganja između menadžmenta i sindikalne organizacije u Domu zdravlja Gradiška došla su do usijanja.

Članovi Sindikalne organizacije tvrde da direktor te ustanove Tihomir Mihajlović maltretira radnike otkako su tražili veće plate, što prvi čovjek ove ustanove negira i tvrdnje ocjenjuje apsurdnim.

Predsjednik Sindikata Gordana Lendić kazala je da je situacija postala nesnosna zbog ponašanja menadžmenta, te da radnici strahuju da idu na posao.

– Problemi i šikaniranje radnika počeli su prije dva mjeseca kada smo tražili da koeficijent plate bude povećan za 0,5 odsto. Od tada su radnici stalno na udaru direktora, koji im prijeti i traži da istupe iz sindikata. Dokaz za to je da su 23 radnika od tada izašla iz našeg sindikata – istakla je Lendićeva.

Mihajlović je rekao da nije istina da on zastrašuje radnike. On kaže da Dom zdravlja ima četiri sindikalne organizacije i da sa preostale tri koje broje oko 150 članova menadžment odlično sarađuje.

– Traženje veće plate je pravo radnika. Niko nikoga ne maltretira zbog toga. To je apsurd. Jednostavno nemamo novca da sada obezbijedimo bilo kakvo povećanje plata – kazao je Mihajlović.

Istakao je da zaposleni redovno primaju plate i da su im redovno uplaćeni doprinosi, što je u današnje vrijeme prava rijetkost, a posebno u zdravstvu.

– Tačno je da su prije dva mjeseca predstavnici sindikata koji ima četrdesetak članova tražili povećanje plate i koeficijenta za 0,5 odsto. Saslušao sam ih i objasnio da za sada nema uslova za to povećanje i to je cijela istina – istakao je Mihajlović i dodao da su u proteklom periodu sindikalnim organizacijama date 102.000 maraka kroz pomoć u liječenju, za odlazak u banju i lijekove.

Stršljen

Bivši predsjednik Sindikata Doma zdravlja Gradiška Milanka Dukić kazala je da je prije mjesec premještena u porodičnu medicinu sa mjesta nadzorne sestre u Službi hitne pomoći. Ona kaže da joj je na teret stavljen slučaj kada hitna pomoć nije reagovala kako treba u vezi sa pacijentom koji je preminuo od ujeda stršljena. Dukićeva tvrdi da za to nije odgovorna jer je bila na odmoru i da je kažnjena da bi sindikat bio srušen. Tihomir Mihajlović je izjavio da je Dukićeva premještena na drugo radno mjesto zbog propusta u radu, a ne zbog djelovanja sindikata.

Glas Srpske