Naslovna Info Gradiška Zapušteno opštinsko zemljište u Gradiški – Leglo zmija na gradskim placevima

Zapušteno opštinsko zemljište u Gradiški – Leglo zmija na gradskim placevima

GRADIŠKA – Meštani nekoliko naselja u Gradiški upozoravaju da je gradsko građevinsko zemljište postalo leglo zmija, pacova i drugih životinja.

gradiska02 milan hrvacevic

Najveći problemi su u Hisetama, Bok Jankovcu, Glogovima, Senjaku te drugim gradskim i prigradskim mestima. Napominju da su računi za komunalije veoma visoki a da ih ne opravdavaju prizori na terebu.
–Neshvatljivo je zbog čega nepregledne šikare pretvorene u divlje deponije i leglo opasnih gmazova, niko ne uređuje. Prosečno komunlacima mesečno plaćamo od 50 do 100 KM a rezultati su loši – ukazuju sagovornici „EuroBlica“ u Gradiški.
Komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ održava parkove u centru grada. Ove sedmice počelo je uređenje i savske obale povodom skorašnjih sportskih takmičenja.
-U programu gradske komunalne potrošnje nisu površine na koje ukazujete kao problematične. To nije u našoj nadležnosti, mada mi radimo mnogo više od predviđenih poslova. Prioritet nam je košenje ambrozije u pojasu oko puteva – naveo je Goran Bijelić, direktor KP „Gradska čistoća“.
Milan Hrvačević šef opštinskog Odelenja za urbanizam kaže da je na zapuštenim parcelama predviđena izgradnja stambenog naselja te ne vidi razloge da se uprava preterano troši na uređenje.
-Te parcele održvamo ali one nisu u prioritetu kao druge zelene površine u centru grada. Ipak, tražimo mogućnost da opštinsko zemljište uredimo. Prvenstveno mislim na nasipanje i ravnanje šljunkom, kamenom i zemljom. To nam je sada najvažnije – objašnjava Hrvačević. On napominje da je u Bok Jankovcu, gde se meštani često protive zbog zapušternog zemljišta, planirana izgradnja 54 placa za indicidualnu stambenu izgradnju te četiri poslovna objekta.
-Postepeno i taj prostor nasipamo i privodimo konačnoj nameni, rastinje sečemo mada sve to, istina, izgleda ružno i zapušteno. Verujem da ćemo takvu sliku uskoro promeniti i da će na ovom zemljištu biti izgrađeni moderni objekti za stanovanje – naveo je Hrvačević.
ATF:
Kiša pada a šikara raste
U Opštini Gradiška pravdaju se da je, zbog kiše teško održavati sve opoštinks njive i parcele. – Kiša stalno pada a trava i šiblje rastu. Veliki je problem sve to dovesti u red – kažu u Opštini Gradiška. Meštani uzvraćaju da je Opština loš domaćin jer se njene njive lako prepoznaju i to po zapuštenosti.

MILAN PILIPOVIĆ