Naslovna Info Gradiška Zapušteni nacionalni spomenici u Gradiški

Zapušteni nacionalni spomenici u Gradiški

GRADIŠKA – Nedavno proglašeni nacionalnim spomenicima, gradiška Većnica i hotel Kaiser, u kojem je sada smešten Zavičajni muzej, zapušteni su i demolirani.

 

Istu sudbinu deli i obližnji Sokolski dom kao i drugi znameniti objekti pored savske obale u Gradiški. Na ovaj problem već dugo, bez uspeha ukazuju mnogi meštani. Oni podsećaju da su navedeni objekti izgrađeni pre jednog veka i da  su decenijama krasili Gradišku.

Nikola Soldatić, načelnik opštinskog Odelenja za razvoj rekao je, nakon proglašenja većnice i hotela nacionalnim spomenicima da su to “najvažniji objekti ovog tipa na teritoriji opštine Gradiška, izgrađeni u vreme Austrije”. Soldatić je naglasio da će “ovaj kompleks biti od velikog značaja za entitet i BiH”.
-To nam otvara mogućnost da konkurišemo za projekte zaštite kulturnog nasleđa – kazao je Soldatić. Međutim, nakon iskazanog zadovoljstva odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je udovoljila zahtevu Opštine Gradiška za proglašenjem ovih objekata nacionalnim spomenicima, nije gotovo ništa urađeno na njihovoj zaštiti i očuvanju..

– Sada su ove vredne zgrade išarane, prozori su razbijeni, sve je obraslo visokom travom i zapušteno. To je sramota za ovaj grad. Rekonstrukcija Većnice započeta pre nekoliko godina je obustavljena – upozorio je Uroš Grahovac, odbornik u SO Gradiška.

U lokalnoj upravi se ovaj problem utopio u sivilo besparice i loših ideja. Odgovornost za vandalizam na štetu spomenika istorije vide u drugima. Slobodan Vidović, načelnik Odelenja za urbanizam smatra da je problem u „zaprekama na savskoj obali zbog davno otvorenih gradilišta“.

-Privatnici su preuzeli veći deo toga prostora, ništa ne rade a kej koji je nekada bio ponos grada, blokirali su na neodređeno vreme. Borimo se da promenimo takvu praksu – kazao je Vidović kritikujući i policiju koja, smatra on, nedovoljno radi na odvraćanju vandala od kompleksa nacionalnih spomenika te drugih objekata pored savske obale.

ATF: Većnica i hotel, obeležja grada

Većnica u Gradiški sagrađena je 1880. godine za potrebe austrougarske administracije.  Prva je zgrada ovog tipa u BiH. Jedan od upečatljivijih simbola je Davidova zvezda na fasadi i enterijeru. U urbanističkom smislu Većnica je uvek imala značajnu poziciju u gradu. Stari hotel (“Kaiser”), koji čini graditeljsku celinu sa Većnicom, sagrađen je krajem 19. veka.