Naslovna Info Zaprašivanje komaraca u šest opština u RS

Zaprašivanje komaraca u šest opština u RS

Tretman uništavanja komaraca sa zemlje na području šest opština u Srpskoj počeće tokom ove sedmice, potvrdio je za Srpskacafe.com Vladimir Šušnjar, vlasnik preduzeća “Eko bel”.

On kaže da će ove sedmice zaprašivati opštine Šamac, Brod, Gradišku, Kozarsku Dubicu, Prijedor i Banjaluku, a očekuje se da će biti potpisani ugovori sa još nekim lokalnim zajednicama. Ovaj tretman trebao bi da stanovnike ovih opština oslobodi svih larvastih nametnika, kao i nedavno uočenog tigrastog komarca od čijeg ubora strahuju mještani Broda i okolnih opština zbog opasnosti od zaraze “zika” virusom.

– Ove sedmice počinjemo sa prvim tretiranjem larvi i komaraca u ovim opštinama, a koliko će ih biti to zavisi kako od potrebe, tako i od budžeta kojim lokalne zajednice raspolažu – kaže Šušnjar.

Problem nedostatka novca mogao bi da osujeti zaprašivanje ukoliko se u cijeli posao ne uključi država i nevladine organizacije.

– Zahvaljujući UNDP-u, prethodnih godina smo mogli da zaprašujemo češće i veće površine. Plašim se da nećemo postići pravi efekat ako ne bude dovoljno novca u budžetima lokalnih zajednica. Primjera radi, Banjaluka je iz budžeta izdvojila sredstva za zaprašivanje gradske zone, ali ne i okolnih sela, a sigurno je da će tamo biti više komaraca – kaže on.

On ističe da je nemoguće tačno procijeniti koliki je tretmana potrebno kao i koliko će tretmana biti potrebno da bi se postigao zadovoljavajući efekat zaprašivanja. Šušnjar kaže da će biti potrebno i sačekati da se voda ugrije na pojedinim područjima kako bi se postigao maksimalan efekat uništavanja larvi.

– Nažalost, naučili smo tešku lekciju iz godina kada su nas pogodile poplave i kada smo se oporavljali od njih. Uspjeli smo da markiramo najugroženija područja, zbog čega sada znamo koja su nam prioritet. Očekujemo da će se zaprašivanje sprovoditi i u prvoj polovni juna kako bude rasla temperatura pa samim tim i aktivnost komaraca – rekao je Šušnjar.

Zaprašivanje će se odvijati sa zemlje i to poznatim topovima, a Šušnjar kaže da su dobili saglasnost Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ RS) da mogu da počnu sa akcijom.

Veterinarski Institut „Dr Vaso Butozan“ obavijestio je ranije IZJZ RS o pojavi tigrastih komaraca na nekoliko lokocija u RS, vrste koja prenosi virusne zarazne bolesti kao što su denga, čikungunja, groznica zapadnog Nila. Ova vrsta komarca je ranije detektovana u nekim susjednim Evropkim zemljama.
Predložene su mjere prevencije vektorskih zaraznih bolesti kroz pooštravanje mjera dezinsekcije u RS, kao i kriterijuma za davanje saglasnosti izvođačima ovih radova.

– Izvođači su obavezni da nas na vrijeme obavijeste o pripremi sistematske dezinsekcije. Legla za razvoj komaraca prethodno trebaju biti mapirana pa na osnovu toga formirana i baza podataka. Dezinesekciju treba vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima a stanovništvo treba biti pravovremeno obaviješteno o svim aktivnostima – rekao je Radovan Bratić, epidemiolog u IZJZ.

A. PISAREVIĆ/Srpskacafe.com