Naslovna Info Gradiška Zamerke na račune „Toplane“ u Gradiški

Zamerke na račune „Toplane“ u Gradiški

Zamerke na račune „Toplane“ u Gradiški
Isključeni a moraju da plate
GRADIŠKA – Vlasnici stanova u Gradiški koji su otkazali usluge gradskog grejanja i dalje dobijaju račune od „Toplane“.

Oni zahtevaju od ovog preduzeća, kojim od prošle godine gazduje „Institut za energetiku i ekologiju“ iz Banjaluke, da ih prestane neopravdano dužiti za energije koju nisu potrošili. Tvrde da će zatražiti sudsku zaštitu, ukoliko se ovom zahtevu ne udovolji.
-Ja sam svoj stan isključio sa mreže, neću više da koristim usluge „Toplane“. Ovo preduzeće je zaključilo da koristim 38 odsto energije zato što mi kroz stan na drugom spratu prolaze dve tanke cevi. Račun neću da platim. To je veliki apsurd i uopšte ne znam ko je i kojom metodom to proračunao – naglašava Jovo Zeljković, predsednik Zajednice etažnih vlasnika u gradskom bloku „9a“, ne osporavajući kvalitet grejanja u prošloj sezoni. U „Toplani“ objašnjavaju da se radi o takozvanom fiksnom trošku na instalisanu snagu.
-Kod vlasnika stanova koji su potpisali ugovore fiksni trošak je uključen u 1,65 KM po kvadratu. U slučaju isključenja iz sistema, korisnik stana dužan je plaćati tih 38 odsto fiksnog troška neophodnog za funkcionisanje „Toplane“ odnosno gradskog grejanja – objasnio je Dragiša Zečević, direktor ovog preduzeća pozivajući se na uslove zakupa „Toplane“.
-Pošli smo od činjenice da raspolažemo okvirnom površinom za grejanje. Na temelju toga projektovali smo i obezbedili kapacitet od 12 megavata. Gradska uprava je ugovorila obračunsku cenu po jedinici snage i prezentovala nam ukupan potencijal svih korisnika – naveo je Zečević.
Mnogi stanari, podsećaju nezadovoljni sagobornici „EuroBlica“, odbili su da potpišu ugovore sa „Toplanom“ za narednu grejnu sezonu. Razlog su, kažu, troškovi po novim stavkama, posebno podstanica u u stambenim zgradama. Tvrde da to prethodno nisu plaćali te da smatraju kako ovi troškovi nisu njihova obaveza. Podstanice koje se nalaze u objektima, pojašnjavaju u „Toplani“, vlasništvo su stanara odnosno etažnih zajednica.
-Do komplikacija i nerazumevanja došlo je zato što se stanari do sada prema podstanicama nisu odnosili kao prema svakoj drugoj vlastitoj imovini. Podstanice se moraju održavati a „Toplana“ to ne može da radi jer nisu u njenom vlasništvu – pojasnili su u ovom preduzeću ukazujući na troškove od tri pfeninga po kvadratu, za šta stanari zauzvrat dobijaju grejanje tokom cele noći.
ATF: Spremno grejanje
Iz „Toplane“, gde od prošle sezone koriste biomasu umesto mazuta, poručuju da je sve spremno za novu sezonu grijanja.