Naslovna Info Gradiška ZALJUBLJENIK U SELO: Penzioner iz Potkozarja spojio tri ljubavi

ZALJUBLJENIK U SELO: Penzioner iz Potkozarja spojio tri ljubavi

GRADIŠKA – Penzioner Vico Kelečević iz Romanovaca u Potkozarju spojio je tri svoje velike ljubavi. To su voće, povrće i cvijeće.

Ovaj bivši rukovodilac u Zemljoradničkoj zadruzi „Romanovci“ prije 10 godina je, nakon penzionisanja, zasadio 1.000 stabala trešnje. Posjeduje i jabuke, šljive, kruške, ali je toga mnogo manje nego trešanja.

Sada od ovog voća, kaže, ima solidan prihod.

– U trešnjiku uvijek ima posla, ali meni to nije teško. Ove godine rod je bio osrednji, ali je opet dobro. Imao sam šest tona i sve količine prodao bez poteškoća, jer imam stalne kupce – ispričao nam je Kelečević pokazujući, pored voćnjaka, baštu s povrćem.

Sjeme paprike je donio sa Zlatibora.

– Ne znam koja je to vrsta, ali znam da su sočne i dobre. Drugačije su od ovdašnjih i po boji. Imam u povrtnjaku i žutu papriku, što je rijetkost – kaže ovaj zaljubljenik u selo i poljoprivredu pokazujući svoje proizvode.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Među njegovim ljubavima važno mjesto ima i cvijeće, a izdvaja “pijetlovu krestu“.

– To cvijeće sam zapazio u jednoj bašti u Martincu kod Srpca. Svratio sam i zamolio za sjeme koje sam ovdje posijao. Od tada, poslije nekoliko godina, mnoge žene iz romanovačkog kraja dolaze kod mene po sadnice. Ove godine, da se ne hvalim, podijelio sam 400 sadnica i kod svih je to cvijeće uljepšalo dvorišta – otkrio nam je Vico Kelečević svoje sklonosti ka voću, povrću i cvijeću.

U tome mu pomaže i supruga Zorka, ali više savjetodavno nego praktično.

– Moram se nečim zanimati, jer to mi daje životni smisao, a sve što zasadim se prima, raste, napreduje, rađa ili cvjeta – kaže Vico.