Naslovna Info Gradiška ZAJEDNO PROTIV NEPOGODA: Prekogranična saradnja Gradiške i Daruvara

ZAJEDNO PROTIV NEPOGODA: Prekogranična saradnja Gradiške i Daruvara

GRADIŠKA – Posljedice poplava, zemljotresa, oluja i drugih nepogoda u prirodi koje posljednjih decenija haraju susjednim opštinama i gradovima Hrvatske i Republike Srpske i BiH moguće je ublažiti zajedničkim djelovanjem.

To je zaključeno na sastanku predstavnika lokalnih zajednica dvije zemlje, kojima se priključila i Crna Gora.

Oni su akteri projekta „Zajedno – Sprečavanje rizika u prekograničnom području“, kojeg u okviru “Interreg IPA programa prekogranične saradnje” realizuju Hrvatska, BiH i Crna Gora. Akteri programa su Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Direktorat za vanredne situacije i projektni partneri – gradovi Gradiška iz Republike Srpske odnosno BiH i Daruvar iz Hrvatske.

Zemljotres

U Gradskoj upravi Gradiška, koja u kontinuitetu podržava i podstiče projekte prekogranične saradnje, naglašavaju da je veoma važna zajednička borba na sprečavanju i ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda, kao što je sada zemljotres na Baniji.null

– Prirodne katastrofe jednako trpimo svi, jer se one ne zaustavljaju na granicama. Primjer tome je zemljotres od kojeg su porušeni objekti na širokom području, u dvije zemlje. Ukoliko je borba na otklanjanju posljedica zajednička, obostrano su rezultati bolji, a narod manje pati – rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, na regionalnoj konferenciji  održanoj posredstvom video linka.

Izgradićemo regionalni trening centar, precizirao je Adžić skorašnje aktivnosti u Gradiški, a to će značiti mnogo za grad i susjedne lokalne zajednice u prevenciji vanrednih situacija.

– Predviđeno je takođe opremanje Civilne zaštite i formiranje Gorske službu za spasavanje. Kroz ovaj trening centar želimo da osposobimo što više ljudi, koji će znati da daju efikasan odgovor u eventualnim vanrednim situacijama. To je primarni zadatak svih nas i moramo, bez oklijevanja, raditi na njegovom sprovođenju – naglasio je Slobodan Knežević, načelnik Štaba Civilne zaštite u Gradiški.

Savjetovanje

U lokalnoj upravi Gradiška navode da su korisni i vidljivi rezultati prethodnih projekata prekogranične saradnje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou. Ovdje je nedavno organizovano savjetovanjе za nekoliko stotina službenika javnih ustanova, udruženja građana, privrednih i drugih preduzeća iz Gradiške i susjednih opština u Hrvatskoj, o mogućnostima korištenja fondova EU i načinu pisanja projekata.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Milana Šmitran iz Agencije za lokalni razvoj u Gradiški rekla je da su time ostvareni dobri privredni i društveni rezultati, naročito saradnjom Gradiške sa Starom i Novom Gradiškom, Okučanima, Osijekom, Slavonskim Brodom i drugim hrvatskim sredinama.

Projekat od milion evra

Projekat „Zajedno – Sprečavanje rizika u prekograničnom području“ sufinansiran je novcem Evropskog fonda za regionali razvoj i IPA II fondova Evropske unije. Vrijednost je 1.270.000 evra. Od toga Evropska unija putem svojih fondova sufinasira 1.080.000 evra, odnosno 85 odsto ukupne vrijednosti projekta koji traje tri godine.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovaj projekat je od velikog značaja i za susjedne opštine – Srbac, Derventa, Kozarska Dubica, Laktaši i Prnjavor – rekao je Darko Radić, koordinator projekta, naglasivši jednaku važnost i na području Daruvara.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.