Naslovna Info Zainteresovanost za izvoz govedine

Zainteresovanost za izvoz govedine

Banjaluka – Delegacija Sankt Peterburga posjetila je danas farmu tovne junadi Bogdana Sladojevića u Novoj Topoli kod Gradiške gdje je dogovoreno da veterinarski inspektori Ruske Federacije dođu u Republiku Srpsku i sa domaćim farmerima usklade pravila za izvoz goveđeg mesa, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je istakao da su gosti iz Rusije veoma zainteresovani za goveđe meso kojeg nemaju u dovoljnim količinama, a koje bi mogle podmiriti farme iz Srpske.

“Problem je što određeni veterinarski sertifikati nisu usaglašeni, kao i transport preko teritorije EU”, rekao je Pašalić.

On je naveo da domaće farme već izvoze meso u Tursku koja, takođe, ima stroge standarde, ali u koju se meso dostavlja vazdušnim saobraćajem.

“Meso u Rusiji dosta je jeftinije nego u Turskoj, te cijena u Turskoj može da podnese transport avionom, ali ne i prema Rusiji”, istakao je Pašalić i napomenuo da Kancelarija za veterinastvo BiH radi na omogućavanju transporta mesa preko EU.

On je dodao da je delegacija Sankt Peterburga posjetila i preduzeće “Perutnina Ptuj” u Srpcu, te da su manje zainteresovani za pileće meso jer imaju dosta svojih farmi.

Pašalić je ocijenio da su ruski gosti zadovoljni kapacitetima koje Republika Srpska ima u ovoj oblasti.

On je naveo da je zaključeno i da bi trebalo raditi na povećanju količine voća koje se iz Srpske uvozi u Rusiju.

SRNA