Naslovna Info BiH Zahuktava se predizborna kampanja u Lijevču: DNS dijeli članske karte i kroji...

Zahuktava se predizborna kampanja u Lijevču: DNS dijeli članske karte i kroji lokalne planove

GRADIŠKA – Političko zatišje uslovljeno ljetom i godišnjim odmorima Demokratski narodni savez, godinu prije izbora, koristi za stranačku kampanju dijeleći članske karte u lijevčanskim opštinama.

U Gradiški su ove sedmice Darko Banjac, podpredsjednik DNS i Dane Malešević predsjednik Regionalnog odbora DNS, obojica poslanici u NS RS uručili više od 200 članskih knjižica.

Konstataciji da je DNS u Lijevču, prije drugih partija započeo predizbornu kampanju, ide u prilog i nedavno potpisivanje koalicionog sporazuma sa Partijom ujedinjenih penzionera. Dogovoreno je, podsjećamo, da ove dvije partije formiraju zajedničku odborničku listu i da penzioneri pruže punu podršku knadidatu za gradskog načelnika, bez obzira da li će on biti iz DNS ili koalicioni kandidat ove partije.

To je jasan znak, rekao je Darko Banjac, da DNS ide uzlaznom putanjom i da će na lokalnim izborima naredne godine, još više osnažiti svoju poziciju u lokalnim sredinama i biti nezaobilazan faktor vlasti.

Prethodno su iste aktivnosti, prvenstveno na omasovljenju članstva, provedene u Prnjavoru, Srpcu i Laktašima, opštinama koje sa Gradiškom čine zajedničku izbornu jedinicu. Banjac i Malešević kazali su poslije podjele članskih knjižica u Gradiški da je Demokratski narodni savez konsolidovao svoje redove i da sada primarno radi na omasovljenju članstva te jačanju političkih pozicija i jasnom definisanju stranačkog statusa u lokalnim sredinama.

Darko Banjac

-U četiri opštine koje čine našu regiju odnosno zajedničku izbornu jedinicu, izabrali smo nove, veoma vrijedne i ambiciozne kadrove, većinom mlade, koji su u DNS prepoznali jasnu političku perspektivu – kazao nam je Malešević navodeći primjere Prnjavora i Srpca, gdje su nove stranačke strukture uveliko shvatile suštinu političkog djelovanja.  Zbog toga, podsjeća Malešević, pristupanje novih i do sada stranački neopredeljenih osoba predstavlja logičan slijed politike DNS u tim sredinama.

-U Prnjavoru su našoj partiji pristupili mladi, obrazovani i vrijedni sugrađani. Oni imaju ključnu ulogu u partijskom rukovodstvu a time slobodu da samostalno kreiraju politiku koja njima najviše odgovara. To je kvalitet kojeg je u našoj sredini obezbijedilo kadrovsko podmlađivanje DNS – rekao nam je Dragan Radić, predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Prnjavor.

Takođe u Srpcu, Demokratski narodni savez je godinu poslije raspuštanja Opštinskog odbora i izborom novog rukovodstva, smatra predsjednik Dragan Jokić, ovu partiju pozicionirao na političkim temeljima koji su programom davno zacrtani. On naglašava da je u posljednjih godinu dana formiran 21 mjesni odbor te primljeno u partijske redove nekoliko stotina članova.

-Karakteristično je da u Srpcu prethodno rukovodstvo sa doskorašnjim predsjednikom Opštinskog odbora Ljubom Rakićem nije okrenulo leđa Demokratskom narodnom savezu nego iskreno, odlučno i bez oklijevanja stavilo se na raspolaganje svojim nasljednicima.

Dragan Jokić DNS SrbacTo nam daje snažan vjetar u leđa i optimizam za naredne zadatke – smatra Dane Malešević koji ima ključnu ulogu u izgradnji povjerenja i jačanju saradnje DNS  na regionalnom nivou.

Odbornici

Demokratski narodni savez u Gradiški, Srpcu, Prnjavoru i Laktašima čini vladajuću koaliciju sa SNSD i SP. U ove četiri opštine DNS ukupno ima sedam odbornika, tri u Laktašima, dva u Srpcu te po jedan u Gradiški i Prnjavoru. Na opštim izborima s područja ove izborne jedinice osvojen je jedan poslanički mandat koji je pripao Dani Maleševiću.

Izbori u Aktivu žena DNS

U DNS, gdje važnu ulogu imaju žene, okončali su izbore u gradiškoj organizaciji, najvećoj u regiji. Za predsjednicu izabrana je Snežana Lendić koja predvodi rukovodstvo sačinjeno od 35 članica