Naslovna Info Gradiška Zahuktava se predizborna kampanja u Gradiška: Dva SDS-a u političkom klinču

Zahuktava se predizborna kampanja u Gradiška: Dva SDS-a u političkom klinču

GRADIŠKA – Na lokalnim izborima pre četiri godine bliski saradnici u SDS-u a sada ljuti protivnici podeljeni u dve stranke, SDS i Izvorni SDS, krenuli su u odlučnu političku borbu.

Zoranu Latinoviću (SDS), kandidatu „Saveza za promene“ za načelnika Gradiške suprotstaviće se Tihomir Mihajlović u ime Izvornog SDS-a. On je na prošlim izborima bio šef izbornog štaba SDS-a i zajedno sa Slavkom Dunjićem kreator uspešne pobede nad SNSD-om koji je do tada neprikosnoveno vladao u Gradiški. Narodni poslanik Dunjić, koji je nakon iskuljučenja iz SDS-a postao oštar kritičar postupaka bivših stranačkih kolega će na predstojećim lokalnim izborima biti nosilac odborničke liste ISDS-a, potvrdio je „EuroBlicu“ Tihomir Mihajlović, predsednik opštinskog odbora ove partije.
-Mi ćemo do kraja aprila ozvaničiti imena naših kandidata za sve izborne pozicije. Odlučni smo da istrajemo na političkom kursu kojeg smo zagovarali i pre četiri godine. Zbog toga smo imali mnogo neprilika. Partija u kojoj smo bili na prošliom izborima i trasirali njen uspeh (SDS), odstupila je od dogovora i principa – uveren je Mihajlović.

On kaže da će na odborničkoj listi, osim Dunjića biti Mirjana Dakić, Predrag Ljubičić, Dušan Kočić, Sanja Dodik, Amarela Stanić, Momir Cvjetković, Branko Grbić, Draško Banjac, Drago Šokčević i drugi. Većina navedenih, posebno Dakić, Ljubičić i Kočić, kaže Mihajlović, podneli su veliku žrtvu i političke pritiske SDS-a.
Na drugoj strani, u SDS-u koji od političkog razlaza i gubljenja skupštinske većine pre dve godine, oštro kritikuje Mihajlovića i Dunjića, njihovu partiju (ISDS) smatraju politički beznačajnom.

Bez obzira što još uvek ne otkrivaju imena svojih kandidata, nezvanično saznajemo da će nosilac odborničke liste biti Đorđe Krčmar, predsednik OO SDS-a i poslanik u Parlamentu BiH koji je pre dve godine osvojio više od 20.000 glasova u izbornoj jedinici.
-Naravno da razgovaramo o listama i kandidatima. Još ništa nismo ozvaničili ali ukoliko u SDS-u budu smatrali da ja trebam biti nosilac liste, neću se protiviti – pojasnio je Krčmar „EuroBlicu“.

U njegovoj partiji te među pristalicama SDS-a sve glasnije se pominju i druga imena eventualnih kandidata za odbornike. To su Vujadin Miljić, Slobodan Vidović, Saša Lazić, Milorad Đukić, LJubiša Igumanović, Vanja Stojnić, Sanja Todorović, Radomir Šmitran, Suzana Šormaz, Đorđe Krivošija, Jovica Bulović, Slobodan Jejinić, Monika Mesulić, Danijela Kašić… Rivalitet i rezultati ove dve partije će, po mnogo čemu odrediti ishod izbora u Gradiški.

Dan opštine bez većine

Već drugu godinu, povodom 24. aprila, Dana gradiške opštine izostala je svečana sednica SO i dodela tradicionalnih priznanja. Organizovana je svećana akademija na koju nisu došli odbornici skupštinske većine niti predstavnici SNSD-a, ISDS-a i DNS-a.

Milan Pilipović EuroBlic