Naslovna Info Zagrejte hladne noge

Zagrejte hladne noge

Zimi je problem loše cirkulacije u stopalima izraženiji. Koristite više začina u ishrani koji, kao đumbir, podstiču cirkulaciju, masirajte tabane ricinusovim uljem pre spavanja.

IAKO su zbog loše cirkulacije stopala tokom cele godine hladna, zbog niske spoljašnje temperature, čini se da je ovaj problem izraženiji zimi. Pogotovo kada posle duže šetnje noge još dugo budu “ledene”, čak i u dobro zagrejanom prostoru.

Prva pomoć je, naravno, topla kupka. Napunite lavor ili kadu vodom zagrejanom maksimalno do 40 stepeni. Dodajte dve kašike soli i sok dva limuna. Dobro izmešajte, pa uronite stopala u vodu. Uživajte u osećaju toplote najmanje 15 minuta, a ako se voda ranije ohladi, dodajte još malo vruće.

Postoje i drugi načini da poboljšate cirkulaciju i zagrejete ledene noge:

Ishrana

Osobe koje su, bez obzira na godišnje doba, zimogrožljive, trebalo bi da se zagrevaju i iznutra toplim jelima. Pikantna čorba sa karijem, čilijem i đumbirom podstiče sagorevanje masnoća i poboljšava stvaranje telesne toplote.

Sauna

Čak i ako niste ljubitelj malih i zagrejanih prostorija, boravak u sauni može da bude veoma koristan u rešavanju problema hladnih nogu. Preporuka je da se nakon zagrevanja u sauni obavezno istuširate hladnijom vodom. Na taj način će se poboljšati cirkulacija, u celom telu, pa i u nogama.

Čarape

Nisu sve čarape podjednako dobre. Materijali kao što su recimo vuna ili pamuk čuvaju toplotu u nogama. Idealne su medicinske, koje ne stežu nogu i nemaju gumu.

Ricinusovo ulje

Dobro izmasirajte stopala ovim uljem pre spavanja, a zatim ih, što pre, ušuškajte ispod toplog pokrivača. Ricinusovo ulje poboljšava cirkulaciju i širi krvne sudove.

Masaža

Ako imate masažer u obliku ježa, dobro istrljajte noge. To će stimulisati cirkulaciju i obezbediće da stopala brzo postanu topla. Može da pomogne i malo jača četka. Kružnim pokretima lagano masirajte stopala, ali i skočni zglob i listove, da bi efekat bio bolji.

Gimnastika

Pokušajte dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, da radite gimnastiku prstiju na nogama. Traje oko 10 minuta, a može da se izvodi dok sedite za kancelarijskim stolom ili u trpezariji dok jedete. Prvo ih dobro razmrdajte i istegnite, a zatim kružite prstima u smeru kazaljke na satu. Kad se umorite, zgrčite prste, malo ih odmorite, pa ponovo istegnite i kružite u suprotnom smeru.

Obuća

Tople zimske cipele trebalo bi da imaju i debeli gumeni đon. On će da čuva noge od hladnoće, ali i od vlage. Vlažne noge će pre biti hladne, nego kada su suve. Takođe, kada kupujete zimsku obuću vodite računa da ne bude preuska.

Večernje novosti