Naslovna Info Gradiška Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Gradiška (VIDEO)

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Gradiška (VIDEO)

GRADIŠKA – Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška u novembru ove godine bilo je zadovoljavajuće, ocijenio je na današnjoj pres konferenciji načelnik Policijske uprave Gradiška, Bojan Škorić i istakao da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti.

Škorić je istakao da je na području koje operativno pokriva ova policijska uprava u mjesecu novembru tekuće godine evidentirano 28 krivičnih djela, što je za 26.3% manje u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno je rasvjetljeno 26 krivičnih djela ili 92.9%.

„U istom periodu evidentirano je 15 narušavanja javnog reda i mira što je u odnosu na isti period prethodne godine manje za 10“, rekao je Škorić i dodao da nije evidentirano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu odnosno sa 5 ili više lica.

Govoreći o stanju iz oblasti bezbjednosti saobraćaja Škorić smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 29.6 % . U izvještajnom periodu evidentirana je 1 saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem. Jedno lice smrtno je stradalo na području Policijske stanice Srbac.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je u mjesecu novembru ove godine na području Policijske uprave Gradiška evidentirano 28 krivičnih djela, od kojih su 24 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojne droge, 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U izvještajnom periodu došlo je do smanjenja ukupnog broja izvršenih krivičnih djela za 26.3%, posmatrano na uporedni period, u odnosu 28:38.

Od ukupno evidentirana 24 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvjetljena su 22 krivična djela ili 91.7%. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 18 izvještaja protiv 22 lica. Evidentirano je 10 krivičnih djela protiv imovine od kojih je rasvjetljeno 8 krivičnih ili 80%.

Iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela evidentirana su 3 krivična djela, dok su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana 2 krivična djela i 3 prekršaja.

Inspektor Odjeljenja policije Tihomir Rakita istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 19 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, dok su u istom periodu prethodne godine evidentirano 45 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 11 prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 20 lica, među kojima je 1 maloljetnik.

„Evidentirano je 38 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 29.6% u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 54 saobraćajne nezgode“, istakao je Rakita i dodao da od ukupno evidentiranih 38 saobraćajnih nezgoda, 9 nezgoda je sa posljedicama po lica, a 29 saobraćajnih nezgoda je sa materijalnom štetom. Rakita je rekao da je jedno lice smrtno stradalo, 3 lica zadobila su teške tjelesne povrede, dok je 10 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Ukupno je evidentirano 1580 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani podnošenjem 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1489 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja je isključeno 112 vozača, od toga 83 vozača su isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola, 20 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava naupravljanja motornim vozilom pod uticajem droga i iz ostalih razloga je isključeno 7 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena i 44 vozila.

U mjesecu novembru, na području koje operativno pokriva Policijska uprava 227 migranta.

Obzirom da nam predstoje božićni i novogodišnji praznici, a kako bi isti protekli u miru i bez neželjenih posledica, Policijska uprava Gradiška, apeluje na sve građane da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja i opasnih pirotehničkih sredstava, te da postupaju u skladu sa zakonskim propisima, kao i da ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola.

Shodno tome, Policijska uprava Gradiška će preduzeti niz pojačanih mjera i aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta, tako i u oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

Video:

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.