Naslovna Info Gradiška Zaboravljeni ratnici u Potkozarju: Prvi u borbi, na začelju u miru

Zaboravljeni ratnici u Potkozarju: Prvi u borbi, na začelju u miru

GRADIŠKA – Porodice poginulih ratnih komandanata VRS te preživeli borci nisu zadovoljni odnosom vlasti prema njima i tekovinama koje su stvarali.

Vuka Krejić, rođaka generala Rajka Balaća poginulog na bihaćkom frontu pre 21 godinu, čije ime je nosio nekadašnji Centar vojnih škola u Banjaluci kaže da je njegova žrtva potpuno zaboravljena. Ona podseća da godinama na dan smrti ovog vojskovođe (4.11.) četiri puta odlikovanog za vojne zasluge, niko od lokalnih i republičkih vlasti te boračkih organizacija ne posećuje njegov grob u Mašićima.

-Izuzetak je Rajkov saborac i kolega, general Radomir Čavić koji je i ove godine došao da mu oda počast. Svi koji su na sahrani 4. novembra 1994. godine držali duge govore i zaklinjali se, zaboravili su na svoje reči i obećanja – revoltirano je „EuroBlicu“ rekla Vuka Krejić naglašavajući važnu ulogu generala Balaća u stvaranju RS. Nedavno je slične stavove iznela i Milka Nikolić, sestra narodnog heroja Milana Tepića iz Kozarske Dubice rekavši da je on preskupo platio datu reč i zakletvu državi koje više nema. Sada smo, posle raspada Jugoslavije i krvavih događaja koji su usledili posle toga shvatili da je od svega, od moralnih vrednosti koje je on svojim primerom promovisao, ostalo sasvim malo, gotovo ništa – rekla nam je Milena Nikolić koja inače živi u Banjaluci. Više sagovornika „EuroBlica“ među visokim oficirima bivše VRS smatra da primeri Milana Tepića i Rajka Balaća nisu usamljeni. General u penziji Boško Gvozden, poreklom iz Laminaca kod Gradiške i jedan od istaknutih ratnih komandanata, kaže da su mnogi junaci srpske vojske koji nisu dočekali kraj rata zaboravljeni a živi gurnuti na periferiju društvenih tokova.

-Srpski generali su društveno diskreditovani, osim izuzetaka koji su ušli u politiku i tu obezbedili bolju poziciju. Čini mi se kao da se vlast stidi nas i naše uloge u ratu – smatra general Gvozden. U Opštini Gradiška imaju drugačije stavove.

Vujadin Miljić, načelnik Odelenja za boračko-invalidsku zaštitu kaže da oni ulažu veliki trud, zajedno sa boračkim organizacijama, na obeležavanju značajnih datuma i događaja iz rata te pomažu porodicama poginulih boraca i invalidima iz rata.

Zoran Lazić, predsednik Boračke organizacije opštine Gradiška naglašava da oni rade po godišnjem programu kojim je obuhvaćeno obeležavanje deset ratnih događaja.

-Nije zaboravljen pokojni general Rajko Balać niti njegova porodica. Naša delegacija svake godine u septembru, prilikom obeležavanja godišnjice formiranja 16. brigade u Mašićama posećuje njegov grob i polaže vence i cveće – rekli su „EuroBlicu“ Lazić i Miljić ukazujući da je u Gradiški izgrađen i centralni spomenik poginulim srpskim borcima poslednjeg rata.

Stotine spomenika

Na području gradiške opštine podignuto je više stotina spomenika borcima poginulim u ratovima tokom prethodna dva veka. Najveća pažnja poklanja se aprilskim svečanostima, kada se ovde obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

EuroBlic Milan Pilipović