Naslovna Sport Ostali sportovi ZABORAVLJENI GRADIŠKI ASOVI: Proslavljeni biciklista Bogdan Sitnica

ZABORAVLJENI GRADIŠKI ASOVI: Proslavljeni biciklista Bogdan Sitnica

GRADIŠKA – Malo kome je danas poznato da je Gradiška u bivšoj državi imala proslavljenog biciklistu u drumskim i trkama na hronometar.

Njegovo ime je Sitnica Bogdan, poznatiji kao Sićo, rođen 1953. godine u Donjim Podgradcima. Sa 16 godina htio je da se učlani u banjalučki BK BSK, ali je tada odbijen. Sa navršenih 25 godina ostvaruje mu se ta mladalačka želja, a njegov telenat i spsobnost tek tada izlaze na vidjelo.

FB_IMG_1464077877240

Godine 1979. na Prvenstvu SFRJ u biciklističkoj drumskoj utrci ( 176 km) koja je vožena od Ljubljane, preko Tolmina do Vršića, osvaja 3. mjesto u ekipnoj i 4. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Na Republičkom prvenstvu BiH 1981. godine, u utrci na hronometar koja je vožena od Banjaluke do Kotor Varoša osvaja 1. mjesto. Takmičarskim biciklizmom se prestaje baviti, kako nam Sićo saopštava, na takmičenju u Tuzli nakon sto je po četvrti put vidno pokraden od strane sudija.

Za 18 minuta Gornji Podgradci – Gradiška

Dalje nam je pričao o svojim napornim trenizima do Daruvara i Dervente po svakojakom vremenu, te kako je iz Gornjih Podgradaca do Gradiške stizao biciklom za 18 minuta.

Pokazao nam je i jednu od svojih medalja koja je ponovo zasijala na dugo očekivanom majskom suncu. Obećao nam je da ce se odazvati predstojecoj gradiškoj Biciklijadi 2016.

Poslije ispijene flašice soka zahvalio nam se na druženju i odšetao skromno kući kao nekada davno iz biciklizma. Razgovor sa zaboravljenim asom, ispred Biciklističkog kluba Gradiška, vodili su Lendić Nemanja, Luka Smiljanic i Stajčić Radovan.