Naslovna Info Za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci 3,8 miliona evra

Za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci 3,8 miliona evra

GRADIŠKA – Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ambasador Švajcarske u našoj zemlji Andrea Rauber Zakser potpisali su danas u Sarajevu sporazum o grantu vrijednosti 3,8 miliona evra za projekat “Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci”.

Bevanda je rekao da će ovom donacijom biti nastavljene aktivnosti na zaštiti okoline u Gradišci, čime će se unaprijediti kvalitet života stanovništva ove regije.

Vlada Njemačke ranije je za isti projekat obezbijedila 10,2 miliona evra, a Bevanda je naglasio da su ovakvi sporazumi bitni jer su fokusirani na poboljšanje uslova života običnih građana i lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

“Ovog puta će benefite takvog projekta osjetiti građani Gradiške. Nadam se da će radovi biti okončani u skladu sa rokovima”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

On je zahvalio vladama Švajcarske i Njemačke koje su podržale ovaj projekat, te Njemačkoj razvojnoj agenciji putem koje će on biti implementiran.

Ambasador Švajcarske izjavila je da je ovaj projekat pokazatelj koliko lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini mogu uraditi kada se angažuju političari iz tih sredina.

“Želim naglasiti da imamo dobru saradnju sa Gradiškom, zahvaljujući njenom gradonačelniku i odbornicima u ovoj lokalnoj zajednici”, istakla je Zakserova.

Ovaj grant, kako je rekla, nije samo poklon švajcarskih poreskih obveznika Gradišci, već čitavoj planeti Zemlji, odnosno zaštiti njene klime.

Zakserova je istakla da uz grant sredstva dolazi i odgovornost, odnosno da sredstva treba da se iskoriste za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini. Pozvala je sve bh. građane da učestvuju u kreiranju ovakvih projekata, kako bi se spriječilo zagađivanje prirode.

Gradiška spremna za projekat

U gradu na Savi u toku su pripremne aktivnosti u gradskoj zoni i prigradskim naseljima kako bi se ispoštovala dinamika radova naredne četiri godine.

– Predviđena je rehabilitacija postojeće kanalizacione mreže, proširenje na sva prigradska naselja u dužini od nekih 30 kliometara i izgradnja prve faze prečistača otpadnih voda – izjavio je direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Gradiške Sandro Zeničanin.

– Kada završimo taj projekat bićemo jedan od rijetkih gradova i lokalnih zajednica, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu, koji će imati na području čitavog grada i prigradskih naselja riješeno prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda – izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Dnevnik 2 Radio Televizije Republike Srpske