Naslovna Info Gradiška ZA JEDNU STOLICU 22 KANDIDATA: Nacionalne manjine u borbi za odbornički mandat...

ZA JEDNU STOLICU 22 KANDIDATA: Nacionalne manjine u borbi za odbornički mandat u Gradiški

GRADIŠKA – Prema preliminarnim podacima ovjerenih političkih subjekata za ovogodišnje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, 22 kandidata boriće se za jedan odbornički mandat rezervisan za nacionalne manjine u gradskoj skupštini Gradiška.

To je višestruko veći broj kandidata nego tokom prethodnih izbora, kada se nadmetalo po nekoliko kandidata, većinom Crnogoraca i Roma. Ove dvije nacionalne manjine do sada su, na smjenu imale svoje predstavnike u lokalnom parlamentu. Na glasačkim listićima, prema podacima Centralne izborne komisije, biće Dragan Pešić, Galina Bačinski, Lemuel Hron, Josip Pavlovski, Aleksandar Mašić, Miodrag Manojlović, Stanislav Kozminčuk, Miroslav Babičić, Mehmed Kahrić…

Za listu nacionalnih manjina prijavio se i veliki broj partija koje će takođe, ponuditi svoje kandidate. To su Stranka za BiH, SDP, BOSS, SDA, Demokratski narodni savez, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Ekološka partija Republike Srpske, A-SDA, Prva stranka, Savez za Stari grad, Pokret “Most 21”, Savez mladih snaga i Socijaldemokrate BiH.

– Razlog za veliko interesovanje nacionalnih manjina za odbornički mandat je višestruk. Pored ličnog interesa odnosno privilegija koje nudi to mjesto, svakako su i partije veoma zainteresovane da neko iz njenih redova, sa skromnim brojem glasova, uđe u Skupštinu grada – saglasno je nekoliko političkih funkcionera i stranačkih čelnika, koji su za Srpskainfo komentarisali navedenu činjenicu.

Tokom ankete na gradskim ulicama dobili smo još konkretnije odgovore.

– To je jasna poruka da je politika unosno zanimanje. Sa stotinak glasova, koji se mogu obezbijediti kod rodbine, komšija i prijatelja, siguran je ulazak u Skupštinu. To donosi naknade i privilegije, zapošljavanje, kombintoriku u pravljenju vlasti i četiri godine važnog i stimulativnog uticaja u odlučivanju – navelo nam je nekoliko sagovornika među građanima Gradiške.

Aktuelni odbornik iz reda nacionalnih manjina u Gradiški je Mehmed Kahrić. On je prije dvije godine zamijenio Sašu Mašića, koji je preminuo. Sada je među kandidatima, osim Kahrića, Mašićev sin Aleksandar, inače predsjednik više romskih udruženja, koji, kako kaže, predstavlja najbrojniju nacionalnu manjinu u ovoj sredini.

Aleksandar Mašić

– Sasvim je logično da Rom sjedi u klupi namijenjenoj nacionalnim manjinama zato što smo mi marginalizovana grupa. Svi ostali, ili bar velika većina koji nastoje iskoristiti privilegiju određenu izbornim zakonom, integrisani su u društvo, bez jasnih razlika s većinskim narodom u bilo kojem smislu – smatra Mašić.

Takođe kaže da političke partije nastoje da na jeftin način obezbijede mandat više u Skupštini.

– U tom slučaju, odbornik koji predstavlja nacionalne manjine ne štiti interese svoje zajednice nego političke partije koja ga je kandidovala i pomogla da pobijedi – tvrdi Mašić.

Miodrag Manojlović, Crnogorac s višegodišnjim odborničkim iskustvom, koji se takođe kandidovao za odbornika nacionalnih manjina, smatra da je u pozadini prijavljivanja velikog broja kandidata zapravo pokušaj zloupotrebe, pored ostalog, zbog mjesta u biračkim odborima.

Miodrag Manojlović

– Veliki broj prijavljenih subjekata na listi kandidata nacionalnih manjina je zbog dobijanja mjesta u glasačkim odborima. Jedna prijava obezbjeđuje sedam ili osam predstavnika na glasačkim mjestima. To je suština – smatra Manojlović, uvjeravajući da je na prošlim izborima za odbornika nacionalnih manjina bilo malverzacija i da takvu praksu treba spriječiti.

Sagovornik Srpskainfo smatra da samo pet ili šest kandidata, među 22 prijavljena, realno predstavlja lokalne grupacije nacionalnih manjina.

Prnjavor

Za odbornički mandat namijenjen nacionalnim manjinama u Prnjavoru prijavljeno je 13 kandidata. Među njima su Ivica Mađarovski, Branko Deket i Franjo Rover, koji se godinama smjenjuju na odborničkim pozicijama u Skupštini opštine.