Naslovna Info Vučić: Srbija neće podizati zidove i da ćuskije padaju

Vučić: Srbija neće podizati zidove i da ćuskije padaju

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan što je vlada Srbije vodila miroljubivu politiku prema susjedima, kao i dijalog sa Prištinom, ali je nezadovoljan činjenicom da je previše morala da ispravljala prošlost.

Vučić danas odlazi na mini-samit lidera deset država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbjeglice stižu u Evropsku uniju, povodom čega se obratio novinarima.

– Imamo četiri osnovna cilja, prvi je politička stabilnost, u odnosu na cijelu situaciju u Evropi i svijetu, dok je druga tačka borba sa bankrotom i zaustavljanje ekonomske propasti Srbije i sprečavanje ekonomske propasti naše zemlje nakon godina neodgovog ponašanja – riječi su kojima je premijer Aleksandar Vučić počeo konferenciju za štampu u Vladi Srbije.

– Napredovali smo, počeli smo da radimo, bolje je, ali nije dovoljno dobro – rekao je premijer, istakavši da se “samo nesposobni dokazuju u sukobu, a jaki kroz mir, stabilnost i rad”.

Premijer se osvrnuo i na planove vezane za odnos Srbije i Rusije.

– Moramo da pokrenemo preduzeća, važni su razgovori sa ruskom stranom koji slijede. Za neki dan dobijamo izvještaj. Naš napredak je veliki, da još poboljšamo situaciju, nećemo biti zadovoljini dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 zemalja svijeta – rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija uspjela da postane jedna od najznačajnijih zemalja u istočnoj Evropi.

Svi mogu da kibicuju, debatuju a neko mora da donosi odluke na dnevnom niovou. Mi moramo da donosimo odluke na dnevnom nivou, koje se tiču našeg odnosa sa Prištinom, ekonomske situacije, zakona o radu. Zadovoljan sam brojem teških i hrabrih odluka koje smo morali da donesemo, a one su dovele do toga da Srbija postane jedna od najuglediniji zemalja u regionu – rekao je Vučić.

Na pitanje o planu Evropske unije na migrantsku krizu, premijer je rekao da je vlada Srbije poslala primjedbe.

– Imali smo uvid u deklaraciju, jer smo poslali timove ljudi u Brisel. Poslao sam Aleksandra Vulina da razgovara o izbjeglicama, on nas predstavlja u Briselu. Dobili smo plan Brisela o migrantima i poslali smo primjedbe jutros – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o tome kakav je njegov stav o podizanju zidova na granicama Vučić je rekao da Srbija neće podizati zidove.

– Šta god da se desi, i ćuskije da počnu da padaju s neba neće se promijeniti moj stav – Srbija neće da podiže zidove – rekao je premijer.

– Zadovoljan sam što je Srbija vodila politiku dijaloga sa Prištinom, miroljubivu politiku prema susjedima. Smatramo da Vlada ne smije da bude Vlada sukoba. Vlade postoje da bi probleme rješavali – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da je posebno zadovoljan radom MUP-a i Ministarstva odbrane.  Premijer se susreo sa novinarima neposredno pred put u Brisel, na samit, koji je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker sazvao kako bi se grupa lidera EU dogovorila o kratkoročnim mjerama za rješavanje krize migranata na Zapadnom Balkanu.

FENA, NN