Naslovna Info Gradiška Vrijeme čuda u Gradišci: “Sa papira i olovke sporo prelaze na kramp...

Vrijeme čuda u Gradišci: “Sa papira i olovke sporo prelaze na kramp i lopatu“

GRADIŠKA – Ambiciozni planovi lokalne vlasti u Gradišci čiji su ugovori obećavali stotine radnih mjesta ostali su na dugom štapu.

Na linijama proizvodnje vulkanskih peći, reklamnih panoa, betonske galanterije, tvornici keksa i čokolade, otkupu i pakovanju gljiva, vlasti u Gradišci planirali su zaposliti više od 600 radnika. Kao što kaže stara narodna, “obećanje ludom radovanje”, ništa od toga nije realizovano.

Iz SDS-a i PDP-a ipak kažu da će taj posao uraditi u naredne tri godine, iako se građani pitaju šta su raditi protekle četiri godine?!

Investitori u Agrozoni u Novoj Topoli, već godinama tapkaju u mjestu, jer Opština nije obezbijedila osnovne uslove, infrastrukturu koja bi omogućila preduzećima da započnu proizvodnju.

Ugovaranje kapitalnih projekata i obećanje novih radnih mjesta u nameri da vrate optimizam građanima, posebno pred ove lokalne izbore, postalo je svakodnevica opštinske vlasti u čija obećanja više ne vjeruju ni njihovi simpatizeri.

Vlast predvođena SDS-om i PDP-om nedavno se pohvalila prvom etapom zaobilaznice dužine 3.300 metara, koju rade od 2014. godine i koja ni blizu nije završetku.

Posao je vrijedan 3,3 miliona KM, a navodno poslovi su pri kraju. Mnogi nisu upućeni da je izgradnja zobilaznice počela od kraja (Čatrnja), završila u kukuruzima (Žeravica), a okončaće na početku (Brestovčina) negdje 2017/2018.

Naime, prema planskoj dokumentaciji izgradnja zaobilaznica trebalo je da počne iz Brestovčine, ali zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa vlast je krenula izgradnju sa kraja dionice, tačnije iz Čatrnje, jer su to opštinske parcele i kako bi utošili 3,8 miliona KM dobijeni poslije izbora 2012. godine i koje su stajale na računu pune dvije godine.

GRADNJA JESEN – ZIMA

Lokalna vlast u Gradišci je poznata najviše po tome što njima građevinska sezona počinje na jesen i traje do zime, dok ljetni period koriste za godišnje odmore i projektnu dokumentaciju.

Ukoliko jesen podari više lijepog vremena, gradiški neimari počeće ponovo sa mnogim projektima, jer je poznato da svaka druga jesen donosi izbore i velike projekte, koji su mirovali u građevinskoj sezoni.

SPOMENIK BEZ IMENA

Osim proizvodnih pogona, zaobilaznice, spomenika koji je izgrađen sa 160.000 KM, uzetih od usta boračke populacije (umanjen grand za socijalne kategorije za 150.000 KM), sa granitom koji je uvezen iz Španije, a na kojem još nisu ispisana imena 596 poginulih boraca.

Komisija za utvrđivanje spiska imena stradalih formirana je u februaru ove godine, dok planiraju do 21. septembra da ispišu imena na Centralno-spomen obilježje?!

Možemo reći da nas deset dana prije izbora očekuje burna građevinska sezona, ako ih vrijeme posluži.

Kako se 2. oktobar bliži, ugovori se potpisuju, ali „sa papira i olovke sporo prelaze na kramp i lopatu“.

Vlast fabrikuje ugovore čija realizacija je na dugom štapu. Gradiška je zlatna sredina građevinarstva, jer ovde građevinska sezona počinje u jesen i zimu a ne u proljeće, zbog čega smo najperspektivnija opština po obećanjima u Republici Srpskoj.